Er doen vier Staunton-spelers mee aan het 13e HSG Open in Hilversum: Bruno Jelic en Jonas Hilwerda spelen in de A-groep, Jaap Hettinga in de B-groep. Joop Hummel speelt een vierkamp. Hieronder een impressionistisch verslag, updates volgen voor zover mogelijk.

Eerste ronde:

Bruno (zwart): verloor helaas een partij die minstens een half punt had moeten opleveren, pas diep in het eindspel ging de partij verloren. Volgens Bruno had hij ook kunnen winnen.

Jonas (zwart): sloot de dame van de tegenstander in, die toen opgaf.

Jaap (zwart): kwam (geloof ik) ongedeerd uit de opening (Trompowsky?) die zijn tegenstander best wild speelde, maar verloor desalniettemin.

Joop (zwart): gelijk na de opening, daarna won Joop een stuk voor twee pionnen en uiteindelijk ook de partij.

 

Tweede ronde:

Bruno (wit tegen de tegenstander van Jonas in de eerste ronde): gelijk na de opening, misschien een klein voordeel voor de tegenstander. Bruno kreeg daarna dame tegen toren en twee paarden. De dame was, samen met een paar pionnen sterker, en Bruno won.

Jonas (wit tegen de toernooiwinnaar van 2016):  veel stukken werden afgeruild, daarna remise.

Jaap (wit): kwam in een eindspel met een pion minder zonder compensatie en verloor.

 

Updates: klik op Lees meer.

 

Derde ronde:

Bruno (zwart tegen Maaike Keetman): in het middenspel speelde Maaike onnauwkeurig en Bruno kon snel profiteren m.b.v. diverse penningen. Bruno heeft nu 2 uit 3.

Jonas (zwart): zijn tweede partij in dit toernooi tegen een IM (Hugo ten Hertog ), maar deze keer geen punten.

Jaap: hield zijn hoofd koel in het middenspel en won zijn eerste partij in dit toernooi.

 

Vierde ronde:

Bruno (wit): speelde - zoals het hoort als Staunton-speler – Staunton-gambit. Hij offerde eerst een pion en later ook een kwaliteit, maar tot een echte doorbraak kwam het nooit en de tegenstander nam geleidelijk de partij over en won.

Jonas (wit): had het initiatief, maar kwam niet verder dan remise.

Jaap (wit): speelde zijn geliefde London-systeem tegen Vincent Wolters en had wellicht wat ruimtevoordeel maar kwam niet verder dan remise.

Joop (zwart): een ingewikkelde partij, waar wit uiteindelijk goed (en gevaarlijk) stukkenspel kreeg en won. Dit was de tweede partij voor Joop (die een vierkamp speelt).

 

Vijfde ronde:

Bruno (zwart): won, en heeft nu 3 uit 5.

Jonas (zwart): won ook en heeft nu ook 3 uit 5.

Jaap (zwart): verloor helaas, heeft nu 1,5 uit 5.

 

Zesde en laatste ronde:

Bruno (wit): offerde met Lxh6, maar zoals hij ook liet zien in de trein terug: in zijn berekeningen had hij de zwarte zet Txf2 niet meegekregen in zijn berekenigen en hierdoor drong zwart in de witte stelling via de f-lijn, en won. 3 uit 6 punten en een plusscore van 0,95.

Jonas (wit): een paar onnauwkeurige zetten liet het initiatief (en het hele punt) over aan de tegenstander. Ook 3 uit 6 punten, en een plusscore van 0,21.

Jaap: een materieel ongebalanceerde stelling eindigde uiteindelijk in een uitgebalanceerd restutaat, remise. In totaal 2 punten (en een minscore van 0,69).

Joop (wit): won - snel - zijn laatste partij in de vierkamp en werd hierdoor tweede.

---

Toornooiwinnaar werd de favoriet Jorden van Foreest, ongedeeld met 5,5 uit 6.

Alle resultaten op de toernooisite.