NOSBO Bekerwedstrijd: Van der Linde-Staunton, 8 november 2019.

 

Intrigerende getallen: 1874 vs 1871, waar gaat dit over? Rating waarschijnlijk, dat is waar schakers altijd mee bezig zijn.

Ik geef iets weg: het zijn jaartallen. En er behoren ook nog 2 personen bij...

In volgorde: Van der Linden en Staunton. En ja, dat zijn schakers uit een ver verleden. Die respectievelijk één en vele clubs naar hen vernoemd hebben gekregen. Die eerste en enige vernoeming is net iets jonger en zetelt in Winschoten en één van de vele andere vernoemingen is bij een SchaakGezelschap uit Groningen.

Of deze clubs elkaar al troffen in onderlinge duels zo'n 120 jaar geleden? Ik weet het oprecht niet. Wat ik wel weet is dat de meest recente ontmoeting vrijdagavond 8 november jl. plaatsvond als gevolg van de eerste ronde loting voor de NOSBO-Beker die deze 2 clubs aan elkaar gekoppeld heeft.

 

In bekerwedstrijden nemen viertallen het tegen elkaar op. Voor ons was het nog best even gepuzzel om ook daadwerkelijk tot een representatief viertal te komen,.Gelukkig kon team-captain Erwin mee (was ook zeer gemotiveerd om bij en tegen zijn jeugdclub te spelen) en hadden we jeugdtalent Levi in de gelederen. Aangevuld met Jaap H en ondergetekende (Jaap vdG) vertrokken we vol goede zin en moed vanuit “de Helpen”.

Fijne ontvangst, plezierige speellocatie, herkenningen over en weer ivm eerdere wedstrijden op toernooien her en der, opstellingen uitwisselen en loten voor de kleur. (wij zwart op oneven, wit op even.

De opstellingen:

Raymon Oord (1999) – Erwin van Pelt (1974) (z)

Henk de Ridder (1946) – Jaap van der Graaf (1962) (w)

Arie Bosman (1958) – Jaap Hettinga (1960) (z)

Sander Kletter (1962) – Levi Sekema (2007) (w)

Dat belooft spannende strijd, nadeeltje op 1 (– 25) , voordeeltje op 2 ( +16), gelijk op 3 (+2) en op vier echt verschil (+45). Totaal dus +38 in ons voordeel, maar dat is volgens prof Elo min of meer gelijk.

We gaan los, met gelijk opgaande partijen. Op bord 4 brand de strijd als eerste los. Zeer ingewikkeld om het als toeschouwer (en natuurlijk ook bezig met m'n eigen partij) helemaal precies te kunnen duiden maar ik gaf op een gegeven moment wel de beste kansen aan zwart, kom je wat later terug, alles weer anders, en heeft wit het heft in handen. Dat heeft Levi niet meer uit handen gegeven, het eerste punt is binnen.

Ikzelf op 2 had een openings-experimentje op zet 4 waarvan ik dacht ooit wel eens aardig spel mee gekregen te hebben, maar dat ga ik niet nog eens doen. Was allemaal niet dodelijk maar gaf me lastig spel, en daar ben je met wit niet op uit. Ben wel heel tevreden hoe ik verder gespeeld heb en toch zo op de 25e eigenlijk al zo comfortabel stond dat ik alleen maar scherp moest blijven om te winnen. Dat was 10 zetten later het geval, en zoals mijn tegenstander zei, als het niet een teamwedstrijd was geweest had ik wel eerder opgegeven. De juiste spirit, blijven vechten voor je team, maar wel lekker dat de vis op het droge is.

We staan dus 0-2 voor, hoe verloopt de strijd op de zwart borden?

Erwin op 1 staat in de verdediging, heeft wel zeeën van tijd meer, heb geen echt idee hoe dit gaat aflopen, wel typisch zo'n stelling die een beslissing gaat opleveren.

Jaap H op 3 staat een pionnetje achter, erger nog heeft te maken met oprukkende verbonden vrijpionnen op de A en B lijn maar heeft wel een krachtig loperpaar.

Levi en ik houden er serieus rekening mee dat we nog moeten gaan snelschaken, het is ongemeen spannend!

Jaap H weet de oprukkende AB-vrijpionnen onschadelijk te maken en sterker nog, een plus pion aan wat slimmigheden over te houden. Van een duidelijke mindere stelling wordt dit opeens remise+ situatie. Dat is lekker, want een remise is genoeg.

Erwin is zijn tijdvoordeel kwijt, maar dat is geheel niet erg want hij heeft een gelijkwaardige, zo niet betere stelling bereikt. En dat is ook lekker want natuurlijk is ook hier een remise is genoeg.

En of die remise nou op 1 of 3 wordt afgedwongen, het is ons (Levi en mijzelf als aandachtig toeschouwers, als ook voor de nog spelende spelers) om het even.

Maar ja, de tegenstander begrijpt dat ook, dus die gaan door.

Op bord 3 is gewoon remise. Voor het team moet en gaat de Vd Linde speler door. Niets aan de hand, Jaap doet de goede zetten.

Erwin weet zowaar de betere stelling misschien wel tot winst om te zetten! Mist denk ik een kans, maar niks aan het handje, het kan nog steeds...

Op 3 is er ergens iets misgegaan. Te gemakzuchtig? Slimmigheid van de tegenstander? Vermoeidheid? Maakt niet uit, maar wel jammer na een verder gewoon goed gespeelde partij. opeens is er een matdreiging tegen, en dit is dodelijk... 1-2 tussenstand.

Het moge duidelijk zijn dat het wat later op de avond is en dat er al heel veel zetten gespeeld zijn bij de partij die nog bezig is. Erwin staat beter, maar zijn tegenstander Raymon moet door om eventueel het snelschaken nog af te dwingen.

Naast een voor beide kanten (nieuw gepromoveerde) dame heeft Erwin 2 verbonden pionnen op H en G, en Raymond een veel verder opgerukte op de C lijn. Lastig. Ramon maakt de fout dat Erwin dameruil kan afdwingen, en dat terwijl zijn koning in het kwadrant van de C-pion staan... Remise is binnen bereik. Maar …. misschien is winst ook wel mogelijk.... Erwin vermand zich, zet zijn Teamleider-Pet op en zegt tegen zichzelf dat hij remise moet te forceren en aldus geschied!

Een mooie, uiteindelijk toch ook duidelijk zwaar bevochten overwinning voor het team van het net iets ouder SchaakGezelschap uit Groningen.

En waar lag nu uiteindelijk het verschil tussen deze twee oudgedienden?

Op bord 4, de jeugd heeft de toekomst, Levi bedankt!

Met vriendelijke groet,

Jaap van der Graaf