Vaak draaien we wel een paar rondjes mee met ons KNSB-bekerviertal, maar dit seizoen is dan de uitzondering op deze regel. We speelden in de voorronde een uitwedstrijd tegen De Spasskys. Die vond overigens plaats in ons eigen speelgebouw, want De Spasskys hebben geen eigen thuislokatie. Einduitslag: 3-1 voor de Spasskys.

Lange tijd leek het daar niet op. Weliswaar had Jonas de hele partij een nadeeltje tegen Henk van Putten, maar Erwin had middels een kwaliteitsoffer een mooi ogende stelling, waarin zijn opponent weinig bewegingsruimte had. Bij Hans en Yeb werd zo op het oog het evenwicht niet verbroken.

Erwin maakte een forse fout en verloor. Analyse leerde dat het kwaliteitsoffer beslist kansrijk was geweest, en hij had voordeel, maar hij overschatte zijn eigen kansen toch ook, vaak de oorzaak van de problemen die je als schaker over jezelf afroept. Toen Jonas moest opgeven leek het pleit beslecht. Weliswaar stond Yeb inmiddels gewonnen tegen Roelof Kroon, het voordeeltje van Hans tegen Jan Postma bleek te weinig: remise aldaar.

Uiteindelijk ook nog een fout van Yeb, waardoor Roelof kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Exit Staunton, we wensen De Spasskys succes in het vervolg van hun bekeravontuur!