Dit artikel is op zondag 20 januari ge├╝pdated. 

Ook dit jaar is het Roelof Kroon & Co gelukt om in Ten Boer een groot Grand Prix schaakfeest voor de schakende jeugd te organiseren. Deze keer met een, geooof ik, recordaantal deelnemers, 94. Wegens enkele afmeldingen werden het er uiteindelijk 92, maar nog steeds een indrukwekkend aantal deelnemers. Indrukwekkend is ook de hele organisatie, alles verliep deze zaterdag (19 januari) soepel en zonder incidenten, en met veel prijzen, medailles (voor iedereen), een loterij en een schaakpuzzle. En het is altijd extra leuk wanneer Jozias er is met zijn schaakwinkel, zoals het het geval was. Het lijkt erop dat Kroon en zijn team, incl. alle tafelleiders, de formule voor zo'n schaakfeest hebben gevonden. 

Zelf was ik er met onze jongste zoon, Marcus (7 jaar), die in eerste instantie op de reservelijst stond, maar wegens een afmelding toch kon meedoen aan dit zijn eerste schaaktoernooi. Marcus behaalde enkele keren groot materieel overwicht, maar wist helaas niet hoe hij dat moest omzetten in winsten. Ik kwam ook een andere schaakvader van Staunton tegen, Marijn Swemmer, wiens zoon, Milan, 3 punten in de J-groep scoorde. Er deed ook aantal Staunton-jeugdspelers mee. Arjan speelde in de A-groep (5 ronden) waar hij flinke tegenstand kreeg, een half punt, maar oook belangrjke ervaring. De favoriet Daan Noordenbos won de A-groep met 5 uit 5. In de C-groep (ook 5 ronden) liet Matteo sterk spel zien in de eerste 4 ronden die hij vrij comfortabel won. In de laatste ronde moest hij tegen de andere speler die tot dan toe ook alle 4 partijen had gewonnen, Rowin Berghuis uit Ten Boer. Ook in deze partij speelde Matteo sterk en kwam zo goed als gewonnen te staan (Rowin had niet gerokeerd en Matteo ging in de aanval). Maar helaas zag hij iets over het hoofd (een aftrekschaak), waardor hij zijn Dame en in feite ook de partij verloor. Matteo dus (ongedeeld) nummer 2 in d C-groep, en hij heeft opnieuw laten zien dat hij in de laatste tijdgoed aan het boeren is. In de D-groep (7 ronden) verloor Levi van de latere nummer 1 en 2, maar won de rest, Levi dus ongedeeld derde. Een mooi resultaat. Ernst speelde in de E-groep waar hij met 3,5 punten gedeeld vierde werd. Zowel Milan als ook Arjan gingen echter niet met lege handen naar huis, want Milan won een prijs (een jan van Hasteren schaakpuzzle) voor de schaakpuzzle, en Arjan won een schaakboek van Jon Speelman.

Op dit toernooi werd trouwens de "Hiddo-rating" gehanteerd. Dit omdat er geen Noorddelijke Jeugdrating meer bestaat, en omdat de KNSB-rating pas elke kwartaal wordt gepubliceerd. Hiddo Zuiderweg houdt zij eigen jeugdratinglijst bij, en daarom werd er gekozen om hiervan gebruik te maken.

Zoals in de inleiding al gezegd: dit groot schaakfeest met bijna 100 deelnemers heeft duidelijk laten zien dat het jeugdschaken in het NOSBO-gebied alive and kicking is. Dus veel dank aan Roelof en zijn team!

NOSBO-voorzitter (en tevens tafelleider in de B-groep), Roland Kroezen, heeft inmiddels alle uitslagen en standen gepubliceerd, HIER.

Maandag 21 januari: Roelof is begonnen aan zijn (grote) verslag