Een jeugdtooernooi dat helaas niet zo veel aandacht heeft gekregen in de schaakpers (voor zover ik kan zien tenminste), is het Leidse Schaakbond Jeugdweekend Toernooi, dat dit jaar op 6 en 7 juli werd gespeeld. Het toernooi kent een langere bedenktijd dan normale Gand Prix's, zodat het ook aantrekkelijk is voor sterkere jeugdspelers. In de twee bovenste groepen werd gespeeld met 55 minuten per persoon plus 10 seconden perzet. Noteren is verplicht. En zoals ze schrijven op de toernooisite: "Het zou mooi zijn als je in dit toernooi nieuwe openingen kan proberen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je rating. Daarom zullen we de uitslagen alleen doorgeven voor de jeugdrating."  Arjan speelde in de B-groep, waar zijn resultaat (3 uit 7) helaas wat tegenviel.

Update (15 juni): het is gelukt! Op de tweede speeldag van het NK voor basisscholen is het GSV gelukt om Nederlands kampioen te worden. Op de tweede speeldag werden de alle de resterende 5 matches gewonnen. GSV begon de laatste speeldag met een achterstand van twee matchpunten op nummer 1 en had al tegen dit team uit Alkmaar gespeeld. Het GSV-team moest dus meteen aan de bak, maar dat gebeurde ook, en hoe! Na de tweede partij van de dag (ronde 8) was de leidende school ingehaald en in de andere matches werden o.a. de concurrent De Pinksterbloem verslaan. Vanaf ronde 9 speelde de GSV daarom op de liveborden. Staunton-speler Levi speelde op bord 1 en scoorde mooie 3 uit 5 punten op de laatste speeldag (in totaal 7 uit 11). De andere spelers waren Quinn van Dijk (ook 7 uit 11), Rogier Visser (8 uit 11) en Thieme Dijksterhuis met 10 uit 11 (1). Gefeliciteerd GSV!
Einde update.

Op de eerste (zaterdag 8 juni) van twee speeldagen van het NK voor scholen, basisonderwijs, heeft Levi samen met zijn team van GSV (Groningse School Vereniging) goede zaken gedaan. Na de eerste 6 matches staat de GSV op de tweede plek met 9 matchpunten en 16,5 bordpunten. Op nummer 1 staat de Rudolf Steinerschool uit Alkmaar (11 mp en 17,5 bp). Hun onderlinge wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Er zijn nog drie teams met 9 matchpunten, maar met minder bordpunten. Levi speelt voor de GSV en heeft goed gescoord: 4,5 uit 6. Hij won o.a. zijn partij tegen de Rudolf Steinerschool. Overigens heeft het tweede NOSBO-team, Kloosterveen, 7 mp en 12,5 bp en staat op plek 14 in de tussenstand.

Terwijl het Groninger Combinatie (en tevens NOSBO kampioenschap) in volle gang is, is een ander kampioenschap ook in volle gang, namelijk het NK D (t/m 12 jaar), dat zoals de traditie het bijna voorschrijft in Rijswijk wordt gespeeld. Van Staunton doet Levi mee. Hij heeft tot nu toe helaas niet zijn verwachtte score kunnen halen, maar in de laatste ronde gisteren won hij. Misschien is de puntenmachine hierdoor op gang gekomen. Vandaag worden in ieder geval de laatste 3 partijen gespeeld. De eerste begint om 09.30 uur. Alle informatie incl. links naar livepartijen op de toernooisite.

Arjan met zijn grote beker-oogst.

Arjan heeft het Grand Prix seizoen uitstekend afgesloten. Dit gebeurde vandaag, zaterdag 8 juni, in Hoogkerk tijdens de gezamenlijke slotgrandprix van de Nosbo en de FSB. In Hoogkerk werd Arjan nummer 2, na Sven Boersma. In de loop van het schaakzeizoen heeft Arjan de meeste GP-punten verzameld in zowel Nosbo- als ook FSB-regie. Arjan dus dubbele GP cyclus-winnaar in zowel Nosbo en FSB. Een erg mooie prestatie, gefeliciteerd Arjan!!

Update: klik op Lees meer.

De Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen (NJSK) in Assen zijn begonnen. In het uitgebreide nevenprogramma  werd maandag een Grand Prix gespeeld. Arjan deed mee in de A-groep die hij op zijn naam schreef. En dat op een overtuigende wijze, want hij won alle 5 partijen. Dat deed hij vaak met behulp van tactische middelen. De meest soannende partij was (zoals altijd) de partij tegen Lén Niemeijer. Het was een gekanteld partij, maar ook hier won Arjan op een tactische manier (hij won een loper en anders kon hij de dame winnen).