Gisteravond werd op de laatste interne avond van het jaar een simultaan georganiseerd. Simultaangever was regerend clubkampioen Jonas Hilwerda. Hiermee werd een oude traditie weer in ere hersteld. In vroeger tijden hield de clubkampioen na afloop van de ALV, die destijds kennelijk minder lang duurde, ook een simultaan. Ik kan u er helaas niet veel meer over vertellen dan dit want zo lang ben ik ook nog niet lid en het was in elk geval voor mijn tijd.

Hoe dan ook, het leek ons leuk om weer eens wat andere activiteiten te organiseren en een simultaan paste hier goed bij. Jonas was goed ingespeeld want bij de jeugd had hij eerder op de avond ook al een kloksimultaan gehouden. Na een korte ingelaste vergadering om jeugdleider Bauke Koole te benoemen tot bestuurslid ging rond half 9 de simultaan van start aan 12 borden.

 

Simultaangever en -nemers bleken aardig aan elkaar gewaagd te zijn. De eerste overwinning was voor Jonas maar Hans Polee wist Jonas al na 3 kwartier te verslaan. Daarna volgde een reeks remises totdat om 22.20 Jonas een mooie scalp had door Govert Pellikaan te verslaan. Papa Anders Bay bracht de stand weer op gelijke hoogte. Jeugdleider Bauke Koole wist Jonas als 3e te verslaan en bracht daarmee de simultaangevers tijdelijk op voorsprong. Jonas wist de laatste 3 partijen te winnen en won de "match" daarmee redelijk overtuigend. Achtereenvolgens konden Marijn Swemmer, Erwin van Pelt en ikzelf het niet bolwerken. Ik wist het in een slechter staand dame-eindspel, tot verveling van het inmiddels massaal toegestroomde publiek, nog wel aardig lang te rekken maar na 82 zetten toen Jonas zijn koning veilig achter mijn pionnen had verscholen en promotie niet langer kon worden voorkomen zag ik het hopeloze van de zaak in een schudde Jonas de hand. 

Jonas won 5 partijen, verloor er 3 en 4 partijen eindigden in remise. Een mooi resultaat uiteindelijk voor Jonas die werd bedankt voor de geleverde inspanning met een welverdiende banketstaaf. Het was al bij al een leuke happening waarin in een ontspannen sfeer toch nog serieus werd geschaakt. Voor herhaling vatbaar!