Zeer intensieve, soms te ingewikkelde partij.
Afgelopen maandag speelde ik voor het eerst tegen Martin Riksten. Een sterke speler, terug van enkele jaren schaakretraite. Het werd een avondvullende partij, met over en weer vergeven en niet waargenomen kansen en kansjes. 
Al vrij vroeg speelde ik het provocerende Pg5, zwart uitnodigend tot een verzwakkende pionzet. Ondanks zeeën van tijd vond Martin geen goede uitweg, hij koos voor tegenspel door het centrum, onderwijl h7 opgevend. 


Na cxd4 kan wit onbezwaard tussendoor op h7 nemen, en staat dan meer dan prima. Om mij toen moverende redenen speelde ik echter nu, én op de volgende zet, geen Lxh7. Huh?
Pas nadat zwart h6 heeft gespeeld, speel ik wél Lh7, nu zonder pionwinst, snapt u wel? Even later kan ik met de geweldige zet Ld3 de stelling naar mij toe trekken, maar ik krijg de varianten na Df4+ niet rond.


Daar doet de engine veel minder moeilijk over... Gelukkig mist zwart in deze fase ook de beste voortzettingen, ongetwijfeld mede dankzij een nakende tijdnood. Pragmatisch als ik heel soms ben, neem ik een pionnetje mee, om een wat ik inschat als zeer gunstig eindspel te kunnen bereiken:


Wij spelen dit beiden niet optimaal, maar ik heb tenminste door dat ik de pion op f3 niet mag prijsgeven wil ik met de a en b pionnen 'eenvoudig' gaan winnen. Martin speelt in deze fase een paar keer gevaarlijke voortzettingen, waarmee mijn voorprong op de klok bijna verdampt. Bovendien mis ik een prachtige remiseweg, al kon ik er op dat moment ook niet heel veel meer aan doen:


Na Dd2+ blijkt zwart een remise in handen te hebben, omdat na Ka3 Tc3 volgt en daarna het paard erbij kan komen. Na Ka1 volgt Dd4+ en kan ook het paard van de f6-stal. Gelukkig ziet ook Martin dit alles niet, waarna ik door kan met mijn plan en de b-pion doorschuif.
Uit arrenmoede speelt Martin even na twaalven Pd5, waarna Lxd5 zwart een serieuze vraag stelt. Txd5 had wit nog behoorlijke moeilijkheden kunnen opleveren, maar Dxa4+, een pion in de tas, met schaak, is direct verliezend. Het venijnige Dc2+ aan het einde van de combinatie, mogelijk gemaakt doordat met gxh5 de diagonaal naar de koning open is gekomen, zag Martin te laat aankomen.
Een intensief avondje interne zo!