NOSBO Bekerwedstrijd: Van der Linde-Staunton, 8 november 2019.

 

Intrigerende getallen: 1874 vs 1871, waar gaat dit over? Rating waarschijnlijk, dat is waar schakers altijd mee bezig zijn.

Ik geef iets weg: het zijn jaartallen. En er behoren ook nog 2 personen bij...

In volgorde: Van der Linden en Staunton. En ja, dat zijn schakers uit een ver verleden. Die respectievelijk één en vele clubs naar hen vernoemd hebben gekregen. Die eerste en enige vernoeming is net iets jonger en zetelt in Winschoten en één van de vele andere vernoemingen is bij een SchaakGezelschap uit Groningen.

Of deze clubs elkaar al troffen in onderlinge duels zo'n 120 jaar geleden? Ik weet het oprecht niet. Wat ik wel weet is dat de meest recente ontmoeting vrijdagavond 8 november jl. plaatsvond als gevolg van de eerste ronde loting voor de NOSBO-Beker die deze 2 clubs aan elkaar gekoppeld heeft.

In een spannende wedstrijd is het Nosbo bekerteam uitgeschakeld door ESG Emmen. ESG trok met 2,5-1,5 aan het langste eind.

De partij tussen Jan van Os en Piet Mulder bleek uiteindelijk beslissend. Piet kwam bevredigend uit de opening, maar rocheerde lang waar hij beter kort had kunnen gaan. Dit resulteerde in vrij eenvoudig pionverlies. Jan van Os maakte het verder keurig af.

Jaap nam remise aan in een ingewikkelde stelling tegen Willem Boontje. Jaap kon volgens eigen zeggen geen goed plan vinden en dan is een half ei vaak de beste keuze, zeker omdat Erwin een hele goede stelling in handen had tegen Herman Voss.
En inderdaad in een spannende partij had ik een mooie stelling en had op een bepaald moment kunnen toeslaan. Helaas zag ik het goede idee wel, maar koos een verkeerde uitvoering. Na deze gemiste kans was het niet zo heel duidelijk meer en dreigde zwart enige zetten later zelfs het initiatief over te nemen.  Omdat Herman Voss zijn kansje op een wat beter eindspel niet waarnam en/of met remise tevreden was kon ik nog vrij snel afwikkelen naar een potremise eindspel.

Uiteindelijk kwam alle druk bij Theo te liggen. Hij moest winnen van Marcel Struik om een snelschaakbarrage uit het vuur te slepen. Op een bepaald moment hadden wij er vertrouwen in dat het ging lukken. Struik toonde zich echter een handige speler en wist een aantal keer nog lastige wendingen en trucs in de stelling te brengen. Uiteindelijk kreeg Theo nog wel een iets beter eindspel, maar het was niet voldoende om ESG echt te verontrusten. Er resteerde uiteindelijk een ongelijk lopereindspel wat volledig remise was.

Jan floot het deuntje toen hij pardoes de zwarte dame van Wiert Vos van het bord mepte. Het betekende  1-0 voor Staunton 3 in de bekerwedstrijd tegen DAC. Vooraf leek het dat DA C de sterkere partij zou zijn maar onder de bezielende leiding van non playing Arie Verhoog heeft DAC een reputatie hoog te houden nl in de eerste ronde verliezen. Conform de verwachtingen van de overige toekijkende spelers voldeed het team dan ook aan de verwachtingen.

Zes-en-dertig schakers achter de borden op de clubavond van deze week. Er moest zelfs een analoge Gardeklok ingezet worden, omdat de digitale klokken allemaal in gebruik waren.

Oorzaak was een soort van Staunton-Sissa=massakamp, dat wil zeggen twee bekerwedstrijden en een treffen in de viertallencompetitie. En daarnaast 12 schakers in de interne, ja, dat leverde een tjokvolle zaal op, lekker.

In de bekerwedstrijden wonnen de favorieten. Staunton 2 won van SISSA 5, en SISSA 4 won van Staunton 3. Beide keren 3-1. In de eerste wedstrijd waren de punten voor Anders, Piet en Dick, terwijl Bauke verloor. In de andere wedstrijd scoorde Bram het punt (100% dit jaar Bram?) terwijl Jaap, Jaap en Thijmen de nullen moesten incasseren.

Een fraai treffen was de viertallenconfrontatie. SISSA was favoriet met drie schakers rond de 2100/2200, maar het werd een zeer spannende en aantrekkelijke 2-2. Jonas liet tegen Arjan Dijkstra weer zien hoe goed hij is, wat tegen Sicco Ros van Lasker niet lukte, lukte nu wel, een betere stelling overhouden aan een Tweepaardenspel in de nahand met zwart. Het werd een overtuigend punt. Ook Yeb liet weer zien hoe sterk hij nog steeds kan zijn, hij verraste Jan-Joris Groenewold. Erwin stond gedrukt tegen Ernst-Jan Pastoor, maar verdedigen leek nog mogelijk, maar hij gaf een dame weg, dan is het direct over natuurlijk. Henk Seijen speelde een volwaardige Siciliaanse pot tegen Frits Rietman, leek het overwicht te hebben vanuit de opening, maar langzaam maar zeer zeker wurmde Frits zich naar het punt, maar dat was in de laatste minuten van de partij. Eindstand 2-2.