Het KNSB team leed afgelopen maandag een verdiende nederlaag tegen LOS. Het was wel een spannende wedstrijd en er had wel wat weer meer ingezeten, maar zoals meestal vielen op het eind de punten en de meevallers richting het team met de meeste ratingpunten.

Martin maakte op bord 1 met zwart een soepele remise tegen Paul ten Vergert. Keurig, op zo'n man kan je bouwen in de beker.

Op bord 2 won Edwin al vrij snel een stuk tegen een paar pionnen Jan Joris Groenewold. Het leek een kwestie van tijd dat dit punt  door ons zou worden binnengeschoten. Maar u kent het wel... de eenvoudige winst wordt een paar keer gemist en vervolgens te lang nadenken want het is het ineens niet zo eenvoudig meer. En uiteindelijk maakt de zwartspeler dan "soepel" remise... 

Erwin kwam op bord 3 al snel in een wat passieve stelling terecht tegen Hendrik de Groot. Misschien allemaal nog speelbaar maar het is lastig een goed plan te verzinnen. Een fout ligt al snel op de loer in dit soort stellingen. Dat is dan ook wat er gebeurde. Tactisch wat gemist en klaar...

Piet had lang een gelijke stelling in handen tegen Casper Rupert, maar een klein foutje hier en een onnauwkeurigheidje daar zorgen ervoor dat hett gelijke eindspel een tikje minder wordt. Op ons niveau gaat dan vaak snel van kwaad tot erger.  Zo ook hier....

Een 3-1 nederlaag waar een 2-2 en een verlenging er misschien in had gezeten. .

Staunton heeft in de 1e ronde van de beker met overtuigende cijfers gewonnen van de nieuwe Tjonger AA Linde combinatie (TAL). Het bekerteam bestond voor deze gelegenheid alleen uit spelers van Heerenveen.

Staunton won zonder problemen. De uitslag had echter iets minder hoog kunnen uitpakken.

Erwin (bord 3) kreeg vanuit de opening eenvoudig spel en had al snel een prettige stelling. Toen zijn tegenstander zich niet nauwkeurig genoeg verdedigde werd hij onder de voet gelopen.

Hans (bord 1) speelde een solide remise. Zijn tegenstander gebruikte zijn witvoordeeltje vooral om veel stukken te ruilen en af te wikkelen naar een gelijkstaand eindspel waar niet veel muziek in zat. Remise met zwart op bord 1 is voor het team een prima resultaat, maar Hans had zelf op een partij met iets meer spanning gehoopt.

Piet (bord 4) kwam prima uit de opening. Zijn tegenstander speelde flegmatiek verder, maar moest dit al snel met  het verlies van kwaliteit bekopen. Piet wikkelde dit verder bekwaam af.

Edwin (bord 2) was de meest spannende partij van de avond. Na een chaotische opening besloot de tegenstander van Edwin op een bepaald moment een stuk te offeren voor een aantal gevaarlijke vrijpionnen in het centrum. Objectief vermoedelijk niet helemaal in de haak, maar Edwin was absoluut niet "in control".
In tijdnood kon zijn tegenstander mogelijk toeslaan en op een bepaald moment in ieder geval afwikkelen naar een beter eindspel. In plaats daarvan blunderde de tegenstander van Edwin en konden we hier 3 zetten later ook het volle punt incasseren.

Kortom een duidelijke overwinning en een plekje in de volgende ronde. Volgens sterke geruchten wacht in de volgde ronde Groninger Combinatie...

 

 

Vaak draaien we wel een paar rondjes mee met ons KNSB-bekerviertal, maar dit seizoen is dan de uitzondering op deze regel. We speelden in de voorronde een uitwedstrijd tegen De Spasskys. Die vond overigens plaats in ons eigen speelgebouw, want De Spasskys hebben geen eigen thuislokatie. Einduitslag: 3-1 voor de Spasskys.

Lange tijd leek het daar niet op. Weliswaar had Jonas de hele partij een nadeeltje tegen Henk van Putten, maar Erwin had middels een kwaliteitsoffer een mooi ogende stelling, waarin zijn opponent weinig bewegingsruimte had. Bij Hans en Yeb werd zo op het oog het evenwicht niet verbroken.

Erwin maakte een forse fout en verloor. Analyse leerde dat het kwaliteitsoffer beslist kansrijk was geweest, en hij had voordeel, maar hij overschatte zijn eigen kansen toch ook, vaak de oorzaak van de problemen die je als schaker over jezelf afroept. Toen Jonas moest opgeven leek het pleit beslecht. Weliswaar stond Yeb inmiddels gewonnen tegen Roelof Kroon, het voordeeltje van Hans tegen Jan Postma bleek te weinig: remise aldaar.

Uiteindelijk ook nog een fout van Yeb, waardoor Roelof kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Exit Staunton, we wensen De Spasskys succes in het vervolg van hun bekeravontuur!

SISSA was natuurlijk de huizenhoge favoriet, en dat maakten ze waar: alle vier partijen werden gewonnen. Erg leuk was dat de wedstrijd live te volgen was, omdat er op liveborden werd gespeeld.

Staunton (links) - SISSA

Bord 1: Hans Polee - Koen Lambrechts

Bord 2: Yeb Blom - Felix Meissner (nog niet aangekomen).

Bord 3: Erwin van Pelt - Nick Maatman.

Bord 4: Jonas Hilwerda - Erik-Jan Hummel.

 

 

Donderdag 24 maart wordt de bekerwedstrijd SISSA-Staunton gespeeld. Denksportcentrum, vanaf 20.15 uur.