Staunton heeft in de 1e ronde van de beker met overtuigende cijfers gewonnen van de nieuwe Tjonger AA Linde combinatie (TAL). Het bekerteam bestond voor deze gelegenheid alleen uit spelers van Heerenveen.

Staunton won zonder problemen. De uitslag had echter iets minder hoog kunnen uitpakken.

Erwin (bord 3) kreeg vanuit de opening eenvoudig spel en had al snel een prettige stelling. Toen zijn tegenstander zich niet nauwkeurig genoeg verdedigde werd hij onder de voet gelopen.

Hans (bord 1) speelde een solide remise. Zijn tegenstander gebruikte zijn witvoordeeltje vooral om veel stukken te ruilen en af te wikkelen naar een gelijkstaand eindspel waar niet veel muziek in zat. Remise met zwart op bord 1 is voor het team een prima resultaat, maar Hans had zelf op een partij met iets meer spanning gehoopt.

Piet (bord 4) kwam prima uit de opening. Zijn tegenstander speelde flegmatiek verder, maar moest dit al snel met  het verlies van kwaliteit bekopen. Piet wikkelde dit verder bekwaam af.

Edwin (bord 2) was de meest spannende partij van de avond. Na een chaotische opening besloot de tegenstander van Edwin op een bepaald moment een stuk te offeren voor een aantal gevaarlijke vrijpionnen in het centrum. Objectief vermoedelijk niet helemaal in de haak, maar Edwin was absoluut niet "in control".
In tijdnood kon zijn tegenstander mogelijk toeslaan en op een bepaald moment in ieder geval afwikkelen naar een beter eindspel. In plaats daarvan blunderde de tegenstander van Edwin en konden we hier 3 zetten later ook het volle punt incasseren.

Kortom een duidelijke overwinning en een plekje in de volgende ronde. Volgens sterke geruchten wacht in de volgde ronde Groninger Combinatie...

 

 

Vaak draaien we wel een paar rondjes mee met ons KNSB-bekerviertal, maar dit seizoen is dan de uitzondering op deze regel. We speelden in de voorronde een uitwedstrijd tegen De Spasskys. Die vond overigens plaats in ons eigen speelgebouw, want De Spasskys hebben geen eigen thuislokatie. Einduitslag: 3-1 voor de Spasskys.

Lange tijd leek het daar niet op. Weliswaar had Jonas de hele partij een nadeeltje tegen Henk van Putten, maar Erwin had middels een kwaliteitsoffer een mooi ogende stelling, waarin zijn opponent weinig bewegingsruimte had. Bij Hans en Yeb werd zo op het oog het evenwicht niet verbroken.

Erwin maakte een forse fout en verloor. Analyse leerde dat het kwaliteitsoffer beslist kansrijk was geweest, en hij had voordeel, maar hij overschatte zijn eigen kansen toch ook, vaak de oorzaak van de problemen die je als schaker over jezelf afroept. Toen Jonas moest opgeven leek het pleit beslecht. Weliswaar stond Yeb inmiddels gewonnen tegen Roelof Kroon, het voordeeltje van Hans tegen Jan Postma bleek te weinig: remise aldaar.

Uiteindelijk ook nog een fout van Yeb, waardoor Roelof kon ontsnappen met eeuwig schaak.

Exit Staunton, we wensen De Spasskys succes in het vervolg van hun bekeravontuur!

SISSA was natuurlijk de huizenhoge favoriet, en dat maakten ze waar: alle vier partijen werden gewonnen. Erg leuk was dat de wedstrijd live te volgen was, omdat er op liveborden werd gespeeld.

Staunton (links) - SISSA

Bord 1: Hans Polee - Koen Lambrechts

Bord 2: Yeb Blom - Felix Meissner (nog niet aangekomen).

Bord 3: Erwin van Pelt - Nick Maatman.

Bord 4: Jonas Hilwerda - Erik-Jan Hummel.

 

 

Donderdag 24 maart wordt de bekerwedstrijd SISSA-Staunton gespeeld. Denksportcentrum, vanaf 20.15 uur.

Met een strakke 3-1 overwinning op het sterker geachte MSV Meppel heeft het bekerteam van Staunton zich geplaatst bij de laatste 16 van Nederland. Erwin won met zwart overtuigend een aanvalspartij, en daarmee was MSV al direct in de problemen. Hoe kansrijk de aanval van Roel Donkers aan bord 1 er ook uitzag, er leek toch iets misgegaan daar voor hem, want Hans kon zich bevrijden en de Meppelaar kon de remise niet zonder veel verliesrisico uit de weg gaan. Omdat aan bord 4  Jonas en zijn opponent in een evenwichtig middenspel ook het punt deelden, hoefde Yeb nog slechts remise te maken, terwijl hij op bord en klok een plus had. Hij stelde het thuispubliek nog wel even op de proef door de klok tot binnen 1 minuut te laten komen (5 seconden per zet erbij), maar toen was het inmiddels wel een theoretisch gewonnen toreneindspel, en Yeb liet diverse clubgenoten hoe je dat a tempo doet.

3-1, niks op aan te merken. We wachten op de loting.