Na ongeveer 20 jaar bij Staunton te hebben geschaakt is het er toch van gekomen. Mijn debuut voor de club. Welleswaar niet in de Nosbo of KNSB maar voor de viertallen. Ik blij, stel je voor dat je met een achttal zou moeten schaken. Zeven keer twee dwingende ogen. Dit zou dat niet kunnen verdragen. Gelukkig heeft Jeroen mij moed ingesproken. We beginnen rustig, jij zit aan het vierde bord, je speelt met wit. Als het niet lukt vraag ik voor je remise . Probeer het.

“Wie spelen nog meer voor Staunton” vroeg ik nog aarzelend. Onze kampioen, kreeg ik als antwoord en die wint bijna altijd. Een geruststellend gevoel kroop bij mijn keel omhoog. De kampioen zou toch in staat moeten zijn mijn falen te herstellen. Ja ja kleine kampioenen kunnen groot zijn. “Verder” zei Jeroen zou de producent van onze kampioen mee doen. Ik voelde dit kan niet mis gaan. Maar vervolgde Jeroen, hoe briljant is onze teamleider dat hij mindere boodschappen heel tactvol kan brengen. Hij is verhinderd maar we hebben een geweldige invaller nl Piet Mulder. Wat!!! ik in één team met mister Staunton en al jaren vaste speler van het eerste. Mijn zelfvertrouwen groeide.

“En” vervolgde Jeroen, legde een hand op mijn schouder, “Ik kom naast je zitten” en keek me diep in de ogen maar hierover begon ik later toch te twijfelen. Over die ogen dan.

We zouden spelen tegen Emmen en wat gebeurde er: We wonnen en ik won ook.

Spelen voor Staunton. Prachtig!

Staunton uitkomend in de 4tal-middencompetitie is kampioen geworden. In de laatste en beslissend uitwedstrijd in Delfzijl werd het viertal van DAC overtuigend met 3,5 0,5 verslagen. Meer dan genoeg voor de winst waar zelfs een gelijkspel voldoende was. Alle wedstrijden werden gewonnen door een team dat voornamelijk uit jeugdspelers bestaat. Vorig jaar werd er nog gedegradeerd uit een te hoge klasse, dit jaar lieten dezelfde spelers zien over veel kwaliteit te beschikken.

In eerste instantie viel het niet mee om het team rond te krijgen. Veel jeugdspelers hebben moeite met de NOSBO-competitie omdat de kloof tussen jeugdspeler en ervaren clubschaker een flinke hindernis is, om nog maar te zwijgen over de interne van Staunton. De viertallencompetitie sluit veel beter aan op het niveau van de jeugdspelers en is daarmee leuker en interessanter voor jeugdspelers. En toen er gewonnen werd was het opeens een stuk gemakkelijker het team rond te krijgen. Allemaal jeugdspelers? Nee, ook ik speelde twee keer mee op bord 1 en haalde wat belangrijke punten binnen. Hiernaast deed Michiel Meeuwsen vier keer mee en scoorde 3,5 uitstekende punten. Maar ere wie ere toekomt de bulk van de partijen is gespeeld door de jeugd van Staunton. Thijmen Nawijn op bord 1 haalde 3 uit 3 met een geweldige TPR van 1757. Hiernaast waren er ook goede scores van Luca Petrelli, Oscar Hoppen, Jan van Reijendam en Vincent Tebbens.

Het zat bepaald niet tegen; zo liet Jan van Reijendam tegen Ronald van Nimwegen zijn dame insluiten maar toen Jan met de lichte stukken bijzonder fraai de koning mat zette, had niemand het daar meer over. Michiel Meeuwsen kwam in het verre Usquert heel goed weg toen hij na een verkeerde partijopzet in een verloren eindspel een paard in de schoot kreeg geworpen. Mooi was ook de overwinning van Thijmen Nawijn in Leek in een scherpe variant van de Caro-Kann die hij van Jonas had geleerd.

Na de winst in de Noordelijke Jeugdcompetitie nu ook winst in de NOSBO, de jeugd van Staunton is met een fantastisch seizoen bezig!

Staunton 4, reeds gedegradeerd naar de tweede klasse NOSBO, verloor ook de laatste wedstrijd tegen Bedum.

Het werd 1,5-6,5 de remises werden (alweer) behaald door Jaap en Jaap. En Marten Nawijn. De jeugd verloor, eigenlijk deze keer hier en daar ook gewoon vanuit de opening. We zien uit naar het nieuwe seizoen, waarin we ongetwijfeld weer potten kunnen breken, in een lagere klasse. Een zeer leerzaam jaar, dat was het.

Staunton 4 verloor in de voorlaatste ronde in 1A van ScepU, dat voorlaatste stond. Met deze 2-6 is het definitief gedegradeerd naar de tweede klasse. jammer was dat we deze keer twee borden open lieten, waardoor de voorsprong van 1-0 die Jeljer Dijkstra ons had bezorgd, onmiddelijk een 1-2 achterstand werd. Jaap en Jaap zorgden voor twee remises, en meer kwam er in punten niet bij. De eerste klasse was leerzaam, maar de tweede klasse pas momenteel beslist beter bij ons vierde team.

Staunton 4 is op weg naar de tweede klasse NOSBO, de eerste klasse is dit jaar echt te sterk voor ons. Dat bewees ook SISSA 4, overigens wel de nummer twee, door met 6,5-1,5 te winnen. Wel een zeer fraai punt voor jaap van der Graaf aan bord 1, tegen Joris Leertouwer, en ook de andere Jaap zorgde voor een bijdrage, door remise te spelen aan bord 2, daar waar elke andere uitslag ook heel gemakkelijk had gekund. Staunton moest helaas 1 bord leeg laten, en aan de overige borden, konden we niet scoren. Goed, geen drama. En we krijgen nog een duel tegen de nummer voorlaatst: ScepU, dat is woensdag 30 maart. Bij winst komen we gelijk met hen....