Staunton 3 draait een wat kleurloos seizoen, al ver voor het einde veilig gespeeld, echter door onhandig (maar terecht) punt verlies tegen SISSA niet meer echt in de race voor het kampioenschap, want in onze klasse 1B is Lewenborg heer en meester.  

 

En tegen Lewenborg stond dinsdagavond de uitwedstrijd op het programma.

Lewenborg in hun sterkste opstelling (gem. team rating 1809). Wij ook, maar dat is dan met een gem. teamrating van 1634. Dit rating verschil van 175 geeft volgens Elo een verwachte uitslag van  ongeveer 6-2 in het voordeel van de thuisploeg....

En bij winst zou het kampioenschap en de fel begeerde promotie voor hen binnen zijn. Druk op de ketel bij hen, en wij hadden vooral de intentie om leuke en spannende partijen te spelen. Tot zover de voorbeschouwing.

 

Op bord 6 wist Jan in het begin van de avond met een combinatie zijn tegenstander een stuk te ontfutselen wat ons een 0-1 voorsprong geeft, dat speelt lekker voor de rest van het team. Bram op 1 komt vrij snel daarna met een remise, wat gezien de stelling geheel gerechtvaardigd is. Op dat moment krijgt Michiel op 7 een remise aanbod. Hij overlegt zoals het hoort met mij als teamcaptain. Zoals al aangegeven in de voorbeschouwing, ons doel van de avond was lekker schaken, dus de instructie aan Michiel was dat hij zelf mocht besluiten of hij dat zou aannemen, dan wel dat hij nog verder zou gaan spelen. Dat deed hij, en heldenmoed werd in deze beloond: hij won zijn partij! Zo stonden we opeens met ½ – 2 ½ voor! Niet voor lang want helaas ging een redelijke/goede stelling op bord 2 bij Hans toch door een snellere koningsaanval van zijn tegenstander verloren. Poppe op 3 maakt kort daarop een degelijke remise, tussenstand 2 – 3.

 

Nog 3 partijen te gaan, hoe staan we ervoor? Henk zit te zwoegen op 8, gebruikt veel tijd en staat in de verdrukking. Gerrit heeft wat materieel voordeel,  krijgt wel een aanval over zich heen maar heeft zeker een plusstelling. En ikzelf op 4 krijg het flankgambiet tegen mijn Frans (1. e4, e6 2. Pf3, d5 3. e5, c5 4. b4). Wordt een wilde en hele spannende partij met waarbij ik in de eerste 15 zetten er 11(!) doe met een pion (alleen zet 5 t/m 8 verplaats ik een stuk, en dan ook nog eentje 2x) . Naast het eerste gambietpionnetje krijg ik er nog één, en er wordt ook nog een kwaliteit tegenaan gegooid. Mijn verdediging houdt stand en ik trek de partij naar me toe: 2-4!

 

Ik ga naar beneden om een drankje te halen voor mij en m'n tegenstander om af te koelen en om zo het spannende slot te gaan volgen. Op de terug weg kom ik opgetogen teamsgenoten tegen, de tegenstander van Gerrit heeft remise aangeboden! En hoewel Gerrit zeker beter staat is dat natuurlijk aangenomen, de teamoverwinning veiliggesteld. En Henk heeft standgehouden en zij besluiten ook tot remise (zie http://albertsschaakblog.blogspot.nl/), want de wedstrijd is over en gewonnen!

 

Al met al was de doelstelling geslaagd, want we wilden een leuke en spannende schaakavond hebben. En dat we als toetje ook nog een mooie en terechte overwinning boeken is lekker.

 

En dat betekent dat we opeens het kampioenschap en daarmee de promotie naar de promotieklasse in eigen hand hebben. Dan moet er wel gewonnen worden in de slotronde, want Lewenborg zit wel nog op het vinkentouw met 1 punt achterstand en met een veel beter bord-saldo. Maar nu eerst maar even bijkomen van dit mooie succes.

 

O ja, hoe zit het nu met de titel van dit verslag?

Staunton 2 heeft zich al gehandhaafd in de promotie klasse, en wij gaan dus (pogen te) promoveren.

Echter Staunton 1 is nog lang niet zeker van handhaving in de 3e klasse KNSB, die moeten nog 2 finales spelen. Voor het “plaatje” zou het wel leuk zijn met 3 teams in de promotie klasse, echter ik hoop toch dat het er maar 2 zullen zijn. En voor de duidelijkheid, dan bedoel ik het 2e en het 3e.

 

Dus mannen van het eerste: succes zaterdag!