Zoals het tweede zegevierend terug kwam uit Het Kasteel  kwam het derde uit het Parijs van Oost-Groningen terug. Weliswaar onder beroerde weersomstandigheden. Tegen Van der Linde wonnen Hans van Zoelen en Michiel Meeuwsen en daar stond slechts één nederlaag van Jan Hollander tegenover. Poppe Dijkhuis, Gerrit ten Brinke, Jaap Hettinga, Henk Woudsma en Jan van Reijendam speelden met vele ups en downs remise. Jammer, dat zulke clubs geen schim meer zijn van vroeger en of dat plan om Jan en Alleman in de KNSB te laten spelen een impuls zal geven aan het regionale schaak moeten we maar afwachten. Verder mijn adhesiebetuiging aan Piet voor de treurige web-site ontwikkelingen bij de KNSB.

Was getekend: Poppe Dijkhuis.

Vrijdag 12 mei was de grote finale van NOSBO 1B. Met alle teams verzameld in “het Dok”, de thuisbasis van Lewenborg. Hierbij mijn dank voor de prima ontvangst en organisatie van Lewenborg, en dan denk ik met name ook aan Jan Schut.

Doordat we de vorige ronde verrassend, maar zeker terecht, de huizenhoge favoriet Lewenborg hadden verslagen, hadden we het kampioenschap in eigen hand. Er moest dan wel gewonnen worden, want we hadden slechts 1 matchpunt meer en op bordpunten lagen we een straatlengte achter. (de kans dat Lewenborg zich nog een keer zou laten verrassen was klein en in de loop van de avond was ook al snel duidelijk dat zijn hun wedstrijd zouden gaan winnen). 

Toen de opstellingen waren uitgewisseld en de spelers achter hun borden hadden plaatsgenomen stond de eerste uitslag al bijna vast: een remise op bord 2. Hier zaten Poppe Dijkhuis en Wout Knol tegenover elkaar, zoals zij dat ruim 60 jaar geleden ook al deden toen ze nog respectievelijk voorzitter waren van “Ludendo Studemus” en de “JSV SISSA”. En inderdaad, na een tiental zetten werd hier de vrede getekend, ze hadden de afgelopen decennia wel genoeg geschaakt tegen elkaar. Ook op bord 8 werd de vrede snel getekend, ik heb hier verder niks van mee gekregen, maar Henk bekroond hiermee een goed (4,5 uit 7) en ongeslagen seizoen. Op bord 1 werd Bram kundig op remise gehouden door zijn jonge tegenstander, die een geforceerde zetherhaling had. Ook Bram ronde hiermee het seizoen ongeslagen en als absolute teamtopscorer af (5 uit 7). En daar was de volgende remise, weer van een speler die dit seizoen ongeslagen is gebleven en de percentuele topscoorder (4 uit 5 = 80%) van het team: Jan op bord 4. Weliswaar een pionnetje minder, maar met de ongelijke lopers eentje uit het boekje. Tussenstand na deze 4 remises 2-2. Wat ik al verklapt heb is dat onze topscorers en ook al onze ongeslagen spelers nu klaar waren...

Gerrit wint op 6 (hoe heb ik niks van meegekregen), Hans op 5 staat duidelijk slechter en ikzelf op 4 min of meer verloren. Michiel op 7 heeft via het Albin tegengambiet in het begin een pionnetje geïnvesteerd voor aanval, en dat heeft geresulteerd in een stuk voor, maw een te winnen situatie. Helaas heb ik (ook nog eens als teamleider) niet door dat dat de situatie is bij Michiel, ik denk dat hij nog steeds en pionnetje achterstaat. Ik was redelijk onder tijdsdruk (zelf steeds net onder de 5 minuten, tegenstander steeds nog ruim 3 kwartier) dus had dat voor mij verre bord niet meer in beeld. Mijn tegenstander speelde iets te nonchalant waardoor ik een trucje in de stelling kon vlechten dat mij een loper tegen 2 pionnen voorsprong gaf! Als ik op dat moment remise had aangeboden (wat ik heb overwogen, maar ik dacht dat dat niet genoeg was gezien de slechte stelling bij Hans en ik niet doorhad dat Michiel in de tussentijd dat stuk voor was gekomen) had mijn tegenstander dat met beide handen aangegrepen, zo verklaarde hij mij later.... Dus dat remise aanbod is er nooit gekomen, en enige zetten later mis ik tot 2 keer toe de minimaal geforceerd naar remise leidende voortzettingen. En ja, dan is het niet veel later helaas alsnog verloren. De stand 3-3 en ontredderd naar de bar. Daar komt een opgetogen Michiel (de man van de sterke eindsprint (2 uit 2 de laatste ronden) vertellen dat hij zijn partij heeft gewonnen. Helaas heeft Hans zijn partij niet meer weten te redden, derhalve een 4-4 eindstand. Een terechte uitslag tegen een gelijkwaardig team, maar we waren er toch wel heel dicht bij om een fantastisch seizoen te bekronen met een kampioenschap. Dat we 2e zijn geworden op bordpunten is gewoon erg netjes, maar het moge gezien het bovenstaande duidelijk zijn dat de teamleider en schrijver dezes toch slecht in slaap is gekomen afgelopen vrijdagavond.

Maar goed niet getreurd, Lewenborg is de Kampioen, gefeliciteerd! En veel succes volgend jaar in de promotieklasse. En voor de duidelijkheid om de vraag van Albert te beantwoorden (zie: http://albertsschaakblog.blogspot.nl/): Natuurlijk wilden we kampioen worden. We zijn er vol voor gegaan. En dat daar dan ook een promotie aan vast zou zitten, dat zou pas van latere zorg zijn. Maar die zorg hebben we nu dus niet meer.

Staunton 3 draait een wat kleurloos seizoen, al ver voor het einde veilig gespeeld, echter door onhandig (maar terecht) punt verlies tegen SISSA niet meer echt in de race voor het kampioenschap, want in onze klasse 1B is Lewenborg heer en meester.  

 

En tegen Lewenborg stond dinsdagavond de uitwedstrijd op het programma.

Lewenborg in hun sterkste opstelling (gem. team rating 1809). Wij ook, maar dat is dan met een gem. teamrating van 1634. Dit rating verschil van 175 geeft volgens Elo een verwachte uitslag van  ongeveer 6-2 in het voordeel van de thuisploeg....

En bij winst zou het kampioenschap en de fel begeerde promotie voor hen binnen zijn. Druk op de ketel bij hen, en wij hadden vooral de intentie om leuke en spannende partijen te spelen. Tot zover de voorbeschouwing.

 

Op bord 6 wist Jan in het begin van de avond met een combinatie zijn tegenstander een stuk te ontfutselen wat ons een 0-1 voorsprong geeft, dat speelt lekker voor de rest van het team. Bram op 1 komt vrij snel daarna met een remise, wat gezien de stelling geheel gerechtvaardigd is. Op dat moment krijgt Michiel op 7 een remise aanbod. Hij overlegt zoals het hoort met mij als teamcaptain. Zoals al aangegeven in de voorbeschouwing, ons doel van de avond was lekker schaken, dus de instructie aan Michiel was dat hij zelf mocht besluiten of hij dat zou aannemen, dan wel dat hij nog verder zou gaan spelen. Dat deed hij, en heldenmoed werd in deze beloond: hij won zijn partij! Zo stonden we opeens met ½ – 2 ½ voor! Niet voor lang want helaas ging een redelijke/goede stelling op bord 2 bij Hans toch door een snellere koningsaanval van zijn tegenstander verloren. Poppe op 3 maakt kort daarop een degelijke remise, tussenstand 2 – 3.

 

Nog 3 partijen te gaan, hoe staan we ervoor? Henk zit te zwoegen op 8, gebruikt veel tijd en staat in de verdrukking. Gerrit heeft wat materieel voordeel,  krijgt wel een aanval over zich heen maar heeft zeker een plusstelling. En ikzelf op 4 krijg het flankgambiet tegen mijn Frans (1. e4, e6 2. Pf3, d5 3. e5, c5 4. b4). Wordt een wilde en hele spannende partij met waarbij ik in de eerste 15 zetten er 11(!) doe met een pion (alleen zet 5 t/m 8 verplaats ik een stuk, en dan ook nog eentje 2x) . Naast het eerste gambietpionnetje krijg ik er nog één, en er wordt ook nog een kwaliteit tegenaan gegooid. Mijn verdediging houdt stand en ik trek de partij naar me toe: 2-4!

 

Ik ga naar beneden om een drankje te halen voor mij en m'n tegenstander om af te koelen en om zo het spannende slot te gaan volgen. Op de terug weg kom ik opgetogen teamsgenoten tegen, de tegenstander van Gerrit heeft remise aangeboden! En hoewel Gerrit zeker beter staat is dat natuurlijk aangenomen, de teamoverwinning veiliggesteld. En Henk heeft standgehouden en zij besluiten ook tot remise (zie http://albertsschaakblog.blogspot.nl/), want de wedstrijd is over en gewonnen!

 

Al met al was de doelstelling geslaagd, want we wilden een leuke en spannende schaakavond hebben. En dat we als toetje ook nog een mooie en terechte overwinning boeken is lekker.

 

En dat betekent dat we opeens het kampioenschap en daarmee de promotie naar de promotieklasse in eigen hand hebben. Dan moet er wel gewonnen worden in de slotronde, want Lewenborg zit wel nog op het vinkentouw met 1 punt achterstand en met een veel beter bord-saldo. Maar nu eerst maar even bijkomen van dit mooie succes.

 

O ja, hoe zit het nu met de titel van dit verslag?

Staunton 2 heeft zich al gehandhaafd in de promotie klasse, en wij gaan dus (pogen te) promoveren.

Echter Staunton 1 is nog lang niet zeker van handhaving in de 3e klasse KNSB, die moeten nog 2 finales spelen. Voor het “plaatje” zou het wel leuk zijn met 3 teams in de promotie klasse, echter ik hoop toch dat het er maar 2 zullen zijn. En voor de duidelijkheid, dan bedoel ik het 2e en het 3e.

 

Dus mannen van het eerste: succes zaterdag!

 

Staunton 3 won met 5-3 van ESG 2, en staat fraai tweede in NOSBO 1B. Grote kans dat dat zo blijft, want we staan 2 matchpunten en 8,5 bordpunt achter op koploper Lewenborg, maar ook 2 matchpunten en veel bordpunten voor op nummer drie SISSA 5. Om Lewenborg daadwerkelijk te bedreigen moet de onderlinge wedstrijd gewonnen worden, en zelfs als dat gebeurt, heeft lewenborg het nog in eigen hand.

De winst kwam tot stand door punten van Jaap van der Graaf, Henk Woudsma en Jan Hollander, en remises bij Bram, Gerrit, Hans van Zoelen en Poppe. Jaap Hettinga verloor.

Staunton 3 won met 6-2 van HSP 3. Daarmee komt het op een mooie 6 wedstrijdpunten uit 4 wedstrijden, en dat betekent een ontspannen seizoen voor onze mannen.