Van Jan Hollander (dank je wel, Jan) hebben we dit verslag ontvangen van de wedstrijd Staunton 2 tegen Middelstum 2 (Nosbo-competitie) op 15 oktober:

Gezien het rating verschil moest het en gemakkelijke avond worden. Op bord 1 kreeg onze kopman, Theo de loperspel opening te bestrijden. Bij de analyse na afloop van de partij  bleek dat hij geen grote fouten had gemaakt maar wel had gekozen voor een zwakke voortzetting door de zet h4 niet met h5 te beantwoorden. Omdat zijn tegenstander nog niet kort had gerokeerd kreeg Theo een koningsaanval over zich heen waarbij de tegenstander geen fouten maakte en de partij verdiend won. Op bord 2 won ik bij de opening een tempo waardoor zwart in de verdrukking kwam. De koningsaanval na Pe5, Df3 , Ld3 en g4 was alleen met kunst en vliegwerk te houden. Toen zwart zich wilde bevrijden op de damesvleugel ging een kwaliteit verloren en 3 zetten later nog een ander kwaliteit waarna de stukken in het doosje gingen.

 

Hans had na een auto reis van meer dan 2000 km alleen de maandag als rustdag maar  wenste toch te spelen. Hij kwam goed uit de opening en dacht eenvoudig te kunnen  winnen. Zijn tegenstander gebruikte veel tijd. Na een grote afruil van stukken  waren de rollen omgekeerd. Op voorstel van zijn tegenstander die nog over weinig tijd beschikte werd tot remise besloten. Jeljer op bord 4 offerde een kwaliteit, zijn toren tegen een sterke loper, een opgerukte pion op f6 en een halfopen H lijn. Dit gaf een sterke druk op de vijandelijke koningstelling maar hij vond niet de briljante slotzet. Zijn tegenstander kwam onder de druk vandaan en verzilverde de kwaliteitswinst. Op bord 5 bracht Gerrit zijn rating overwicht ten gelde en won de partij vlot. Henk op bord 6 speelde de dames opening zonder veel voordeel te behalen. Bij een combinatie ruilde hij zijn toren en 2 pionnen in tegen het loperpaar. Toen hij even later ook nog een kwaliteit won was de partij beslist. Eindstand 31/2 – 21/2  winst voor Staunton

Jan Hollander (teamleider).