De KNSB-competitie is weer begonnen. Hieronder volgt het verslag van de wedstrijd Staunton 2-Hardenberg in klasse 4A. Auteur: Wiert Vos.

 

Eindelijk, 15 september. De start van de KNSB competitie. Onze wedstrijdleider had alles tot in de puntjes verzorgd. Een gezonde spanning heerste. Waren we in staat direct toe te slaan en te winnen  van Hardenberg. Ons team telde twee nieuwe gezichten nl Vincent Wolters en Lucien de Hugenoot. In de auto was het gezellig, al kletsend leek de reis kort te duren en na een uur arriveerden wij in Hardenberg, de poort van Twenthe. Verrassend was ook het domein van de schaakclub. Een klein gebouwtje, helemaal ingesteld op het schaken en het ademde  de rustieke sfeer uit van de Twenthenaren. De koffie kostte 80 cent. Volgens de beheerder kon je in Nederland nergens goedkoper koffie krijgen. Hij was natuurlijk nog nooit in Groningen geweest. Dan de wedstrijd, spannend, wederzijdse kansen.

Dick Hummel, helemaal gekomen uit Drachten moest zijn koning omleggen. Ik heb weinig van de partij gezien zoals ik van de andere partijen ook weinig heb gezien. Vincent Wolters stond een pion achter maar had een grote ontwikkelingsvoorsprong. Toch kon hij deze voorsprong niet verzilveren, een nul was dan ook het resultaat. Na een spannende partij moest ook Wiert Vos zijn koning omleggen. Gelijk Ursain Bolt stoof het a pionnetje van zijn tegenstander naar de overkant. Niet te belopen. Lucien Jerphanion toonde zich een solide en betrouwbare kracht. Een degelijke remise. Prima. Jeroen Groot won op zijn Jeroens. Ingewikkeld, sleccht staan, nog slechter staan en dan winnen. En dan onze strenge doch rechtvaardige Jaap. Geen gezeur, een rechtlijnige overwinning. Een terechte teamleider, hij is overigens ook de enige met een adellijke achternaam , maar of dat te maken heeft met het teamleiderschap  weet ik niet.

De achterstand was 4-3. Alleen Henk Seyen speelde nog. Henk had winstkansen. Beide spelers een koning op het bord, een toren op het bord. Henk twee pionnen, zijn tegenstander één. Dan een blunder van zijn tegenstander, onze nestor kan het laatste pionnetje oprapen met zijn toren. Henk, de Machteld van Foreest van het noorden pakt zijn toren en geeft schaak?? Kans voorbij en na zware strijd moest Henk berusten in remise.

In de auto op de terugreis  noteerde onze strenge doch rechtvaardige teamleider nog enkele verbeteringspunten. In een vorig leven, ik weet het niet zeker, zou hij schoolmeester geweest kunnen zijn. Zo ene met een zweepje in zijn hand. Uitstekende teamleiders!. In de auto waren de “als” opmerkingen niet van de lucht. We hadden kans op 4-4 maar kunnen leven met een kleine nederlaag.

Wiert Vos