KNSB: Staunton 2-Mid-Fryslân: 3 ½ - 4 ½.

Zaterdag 2 november, de dag dat we onze 2e wedstrijd wedstrijd mogen spelen en wel thuis tegen Mid-Fryslân. Iedereen kon deze zaterdag, en dat is voor een teamleider plezierig. Maar goed, dan moet er dus iemand op de reservebank. Dat werd ik zelf dan maar. Ook met het idee om dan eens een doorwrocht verslag over ons team te schrijven, met ook eens een keertje wat schaaktechnische beschouwingen over de partijen die ik nu wel eens echt aandachtig en wat meer inhoudelijk zou kunnen volgen.

De praktijk is natuurlijk (?!) weerbarstig.

 

Op verzoek van de tegenstander hadden we één partij die al eerder (12.30 uur) zou starten. Maw, om 12.00 uur begonnen met het inrichten van de zaal, en het klaarzetten van de borden/stukken dit voor zowel Staunton 2 als ook voor ons 1e. Gelukkig kwamen er snel wat teamgenoten die hiermee hielpen, dank!

Bram op 5 begon inderdaad om 12.30. Dit in de verste uithoek van de zaal, want het verder klaarzetten van het materiaal en ontvangst van de overige spelers, ook van de andere teams die in de bovenzaal van het DSC speelden, begon nu licht rumoerig op gang te komen.

Ik zat ook letterlijk op de reservebank, want als Piet niet op tijd uit Leeuwarden terug zou kunnen komen zou ik voor hem invallen in het eerste. Maar goed, Bram was gestart, 16 borden klaargezet en dus even op de app kijken. Piet meldt dat hij de wedstrijd op tijd gaat halen, mooi voor hem en dat geeft mij ook rust.

En oh ja, Omdat ik toch “non playing captain” ben had ik aangeboden wedstrijdleider van zowel Staunton 1, 2 als ook de Spassky's te zijn (gelukkig wel allemaal in de dezelfde zaal).

Dingetje 1: Bram en zijn opponent waren wel al een zet of 5 aan de gang, maar hadden de klok niet correct aangezet. Toch even over nadenken hoe dit op te lossen want de tijdcontrole op zet 40 moet wel kloppen.

Ondertussen er dan voor zorgen dat je de opstellingen van de diverse teams krijgt, die bij elkaar voegt en iedereen op de juiste plek krijgt. Zorgen voor notatieformulieren en nog wat van dat soort kleine dingen, klokken goed instellen en gaan!

Al met al heb ik eigenlijk de openingsfase van het team gemist. Daar gaat m'n idee van het inhoudelijke schaaktechnische verslag. Maar goed, toch een poging.

Lucien op 1 heeft een hele langzame Italiaanse Partij, niet alleen vwb opstelling maar ook in zet tempo. Voor bord 2 (Vincent) heb ik geen beeld, anders dan dat het niet “spannend” was. Op 3 zie ik een Stonewall van Theo met een voor mij wat vreemde witte opstelling daar tegenover. Op 4 een Morra Gambiet van Anders. Bij Bram op 5 is de partij door hun vroege start al verder ontwikkeld maar ook nog volledig in evenwicht. Marijn op 6 is ondanks dat hij een half uur later gestart is dan bord 5 al veel verder in de partij, een soort laat middenspel. Bord 7 van Jeroen, eigenlijk ook niks van mee gekregen in deze fase anders dan dat hij geen Morra speelde... (niet zo gek want hij heeft zwart ;-)). En Henk op 8 speelt een Tarrasch met wit tegen het Frans.

In volgorde van beslissingen:

Bram gaat in een gelijke stelling frivool met een loper op pad, wat een pion offer inhoud. Zijn tegenstander aanvaard dat dankbaar. En ja er kwamen daarna nog wat verwikkelingen maar vanaf de tribune zag dat er geheel niet gevaarlijk uit. En nog wat manoeuvres van Bram's dame die steeds verder in de problemen kwam ..., einde verhaal. 0-1

Lucien biedt remise aan (Foei! niet eerst overlegt met de teamleider!). Wordt geaccepteerd, en ik denk objectief gezien dat dit klopt. Maar ik vind het paard van Lucien toch echt beter dat de loper van zijn tegenstander, dus verliezen ga je dit niet en misschien hebben we nog iets nodig … Moeilijk in te schatten, zo vroeg in de wedstrijd. ½-1½.

Intermezzo, live verslag van Lucien zelf:

"Ik speelde op eigen verzoek op bord 1 met zwart omdat ik sinds de laatste speelronde van vorig seizoen geen schaakbord meer had gezien en ook geen internet schaakspeler ben. Voorbereiding bestond dan ook uit een uurtje Stockfishen op de zaterdagochtend. In de partij besloot ik met een snelle h6 af te wijken van de waarschijnlijk theoretische kennis van mijn tegenstander. Bij de analyse gaf hij ook aan na deze zet even niet te weten hoe nu eigenlijk verder. Gevolg was wel een ontwikkelingsachterstand voor mij zonder echt in de problemen te komen. Wit besloot daarna te snel op een potentiële zwakte van mij te gaan spelen, een betere voorbereiding daarop was voor wit beter geweest. Het plusje van wit draaide om naar een voordeel voor mij omdat ik de open c-lijn kon pakken en druk kon gaan zetten op de e-pion van wit. In een combinatie had ik een pion kunnen winnen, maar durfde het niet aan vanwege de compensatie voor wit. De engine gaf mij daar gisteravond gelijk in. Met nog 8 minuten op de klok voor 15 zetten besloot ik het kleine voordeel niet uit te gaan melken omdat een foutje ook snel fataal kon zijn. Kortom, een remise tegen een tegenstander met dik 100 ratingpunten meer. Op zich prima, maar voor het team wel een halfje te weinig."

Theo had in de tussentijd te maken met allerlei ingewikkeld afruil gedoe op de centrumvelden, en toen dat klaar was met een vijandige dame die zich melde op d6. Koelbloedig hier mee omgegaan en hij kon ons eerste punt laten bijschrijven.

Een tegenvaller: Anders geeft een pion weg op f4. Eigenlijk stort hiermee zijn opbouw in elkaar op het moment dat er nog van alles mogelijk was in een zeer ingewikkelde stelling. Niet veel later: 1½-2½.

Marijn heeft een wisselende kansen partij gespeeld. Van goed tot duidelijk slechte staan lijkt het erop dat hij nu een matnet weeft. Dat toch niet. Vraag aan de team leider, mag ik remise maken? Ja, dat mag. In de analyse blijkt dat de “andere” zet waarschijnlijk winnend was geweest. Het zei zo, 2-3.

En dan Jeroen. Niet zoveel meegekregen van de openingsfase, maar in het vroege middenspel was het me al duidelijk, hij staat goed! Dat speelde hij gewoon netjes uit, en het voor mij al virtueel bijgeschreven punt wordt ook geconverteerd: 3- 3.

Dingetje2:

De klokken van de Spassky's zijn gehackt door de Russen. En dat ontdekte ik vandaag rondom de tijd controle. Hoe de relatie Poetin – Spassky in elkaar zit weet ik niet, wel dat mijn koelbloedig optreden WO III heeft weten te voorkomen, maar dat was op het nippertje.

Ik raad Putski cs. aan om Rian van Rijbroek snel in te schakelen om dit niet verder te laten escaleren!

2 partijen nog aan de gang. Beiden staan gewoon minder (stelling, maar ook 1 respectievelijk 2 pion(nen) achter).

Henk krijgt een remise aanbod. Met goed spel zou dit het optimale resultaat zijn denk ik , maw handjes dichtknijpen en aan nemen dus. 3 ½ - 3 ½ .

De beslissende partij is dus die van Vincent. Hij had dus ergens volgens mij onnodig een pionnetje ingeleverd. Maar er staat een dame +toren en wat pionnen eindspel op het bord, waarbij er toch echt wel wat remise kansen lijken te zijn. Helaas biedt hij dameruil aan wat er toe leidt dat een pionnetje van zijn tegenstander helaas kan gaan doorlopen.... 3 ½ - 4 ½.

Een klein, maar toch wel pijnlijk verlies. We staan nu stijf onderaan met als enige 0 matchpunten.

Maar goed, na 2 wedstrijden waar het net niet onze kant opviel zullen de punten de komende wedstrijden gaan komen, daar ben ik van overtuigd!

Jaap van der Gaaf (teamleider)