Staunton 2 had zich de competitiestart iets anders voorgesteld. Om te beginnen moesten we door omstandigheden met 7 man en dus een 1-0 achterstand aan de wedstrijd tegen Hoogeveen beginnen.
Gelukkig staat er dit jaar normaal gesproken een goed basisteam met oa Theo Ebels en Marijn Swemmer als versterkingen. Ook kon ik als 9e man van het 1e team in ieder geval in deze wedstrijd worden ingezet. We hadden het vertrouwen dat er mogelijk nog wel gehaald kon worden tegen het licht favoriete Hoogeveen, want op een aantal borden hadden we zelfs een licht ratingoverwicht.
Uiteindelijk werd het na een spannende wedstrijd toch een 5-3 nederlaag, maar op veel borden werden er toch de nodige halve en misschien wel hele puntjes puntjen gemorst. Met wat meer slagvaardigheid en geluk had er wel wat meer ingezeten. Maar uiteindelijk is schaken toch  vooral een sport waar je je kansen moet waarnemen. Dat maakt Hoogeveen de terechte winnaar. Gefeliciteerd en bedankt dat er zo sportief werd gereageerd op het feit dat wij slechts met 7 man naar Hoogeveen kwamen,

 

Op bord 1 speelde Vincent een goede partij tegen de sterke Maarten Berghuis. Vincent kreeg een uitstekende stelling, maar maakte ergens helaas een fout waarna de partij eigenlijk gelijk was afgelopen. Balen daar was meer te halen geweest.

Bord 2 werd door ons door omstandigheden door ons leeggelaten. In de tactiek die vooraf was bedacht had Jaap zich hier eigenlijk al tegen Andries Mellema ingepland om op de overige 6 borden een gelijke strijd te creëren en wie weet wat op de eerste twee borden wat mee te pakken.

Bord 3 Theo speelde een echte Theo partij. Degelijk, klein voordeeltje tegen Christiaan Mol en in ieder geval nooit in gevaar. Hij speelde op een bepaald moment misschien iets te voorzichtig verder. Dit resulteerde uiteindelijk in een gelijke stelling en een remise

Bord 4 Ik speelde voor de 3e keer in enkele maanden tegen Herman Voss. Net als de 2 vorige partijen werd het een spannende partij. Deze keer kwam er wel een winnaar. Ik offerde al vrij snel in de partij een kwaliteit voor activiteit en controle over de zwarte velden. De computer gelooft het niet helemaal, maar er was wel degelijk compensatie. Herman speelde het sterk maar maakte op het moment dat hij echt in het voordeel had kunnen komen een fout. Ik won de kwaliteit terug en had zelfs een pion meer, maar nu had Herman de nodige compensatie in een lastige stelling. Het kostte me wel wat te veel  tijd om de goede zetten te vinden. Dit zorgde ook bij mij inmiddels voor enige tijdsdruk. En juist in de stelling dat ik kan afwikkelen naar een eindspel wat ik in ieder risicoloos op winst kan spelen,  dacht ik even handig een stuk te pennen…..Ik werd echter zelf op gruwelijke wijze aan alle kanten gepend. Dag stuk, dag partij.

Bord 5 Bram speelde een goede, ja zelfs een degelijke partij. Hij won een pion en creëerde een onstuitbare vrijpion op de c-lijn. Helaas vergat hij in zijn enthousiasme om de c-pion naar de achterste rij te loodsen om de diagonaal h2-b8 voldoende te beveiligen. Zwart kon hierdoor eeuwig schaak afdwingen. Dat was een tegenvaller en zorgde ervoor dat Hoogeveen de matchpunten over de streep trokken.


Bord 6 Marijn speelde een goede partij en heeft ergens misschien een kans op meer gemist. Hij sloeg vervolgens in het teambelang nog remise af en probeerde lang op allerlei manieren nog een eindspel te winnen. Helaas moest hij in remise berusten.

Bord 7 Jeroen offerde uit de losse pols een pion. Dat stelde niet veel voor en was eigenlijk pionverlies maar Jeroen maakte vervolgens soepel remise !?

Bord 8 Henk is de laatste tijd in goede vorm en won van Willem Boontje in een prima partij. Prachtig dat je op je 86e ondanks alle ongemakken die dat soms me zich meebrengt nog zo veel plezier kan hebben in schaken en nog partijen van dit niveau kan spelen! Petje af…

Na afloop hebben we met 5 mensen nog gezellig gegeten in Hoogeveen. Dat is zeker voor herhaling vatbaar.. lekker gegeten, betaalbaar en gezellig. Alleen had ik mijn rugtas blijkbaar niet goed dicht gedaan en was mijn etui met oa medicijnen op de vloer van het restaurant De Beurs beland. Ik kwam daar om 22.30 achter toen ik al lang en breed weer thuis was. Gelukkig had men de etui gevonden en was men zelfs bereid even te wachten met het afsluiten van de zaak zodat ik de etui alsnog kon ophalen. Hulde! Beste schakers ben je binnenkort, bv vanwege het schaaktoernooi, in Hoogeveen en wil je een hapje eten… je weet waar je naar toe moet.

Maar goed dat was dus even nog een keer met de auto  op en neer. Om kwart over twaalf was ik weer thuis en kon ik deze schaakdag alsnog afsluiten