Staunton 2-Tjonger Aa Linde: 6-2. Verslag door Jaap van der Graaf (teamleider):

Zaterdag 11 mei, het is tijd voor de laatste ronde van het eerste seizoen van Staunton 2 in de KNSB.

Wiert en Henk zijn afwezig ivm familiefeesten, maar we hebben met Poppe een prima invaller.

En wat blijkt, we hebben deze dag ruimschoots de hoogste gemiddelde team rating (1782) van het seizoen. Dit heeft natuurlijk te maken met de nieuwe ratings per 1 mei en deze lijst “bepaalt” vandaag ook de opstelling. We spelen tegen TAL, in onze klasse het beste team na de gedoodverfde favorieten LOS en GC3, beiden gedeeld eerste en een paar ronden geleden gepromoveerd naar de 3e klasse. (gefeliciteerd allebei!) dat vandaag opkomt met een gemiddelde team rating van 1826.

Het scoreverloop heeft opvallende gelijkenis met de wedstrijd van vorige maand tegen GC4.

 

Ook nu staan we na een paar uur spelen met 3,5 – 0,5 voor: Bram heeft deze keer een remise op 4, ikzelf breng een punt binnen met een mooie (en geheel kloppende, ook volgens de computer) combinatie op 6. Tijdens het analyseren komen Jeroen (7) en Poppe (8) ook hun overwinning melden. Jeroen had een wat ingewikkeld gambiet wat tot mijn verbazing bij navraag niet door hem was voorbereid maar spontaan verzonnen achter het bord. Hij kwam eigenlijk niet echt goed uit de opening, maar wist het tij toch te keren. Poppe had in een redelijk dichtgeschoven pionnenstelling 2 lopers tegen loper en paard. Dit was zo'n stelling waarin Poppe eigenlijk niet meer kan verliezen terwijl z'n tegenstander de gehele tijd moet opletten om niet de fout in te gaan. En dat gebeurde dus...

Waar het de vorige keer billenknijpen was voordat we de teamoverwinning daadwerkelijk konden vieren, was het deze keer Anders op 3 die vrij snel het winnende punt binnen bracht met een overtuigende dubbele toren aanval over de H lijn. En Lucien pakt een degelijke remise op 2, zijn tegenstander bood dit aan in een niet geheel duidelijke stand, maar wel met voor Lucien weinig tijd en nog een boel zetten te gaan. Tussenstand 5-1.

Vincent op 1 is nog aan het zwoegen en op 6 speelt Dick nog tegen Henk van Dijk (naast Poppe het 2e erelid van Staunton in deze wedstrijd!). Op een gegeven moment is het daar pot remise, echter er worden wederzijds nog wat (roekeloze?) winstplannen geprobeerd wat volgens de omstanders niet altijd in de de beste zetten oplevert maar zo is het een spannende pot om te volgen geworden. Race van pionnen, allebei weer een dame een aantal schaakjes, een onhandigheid van Henk, en het punt gaat toch nog naar Dick. Ondertussen is Vincent in een matnet terecht gekomen, zodat we vandaag toch ook een nul moeten incasseren.

Dat geeft een eindstand van maar liefst 6-2 in ons voordeel, dat was niet wat ik van te voren had gedacht, maar is voor ons natuurlijk wel een hele lekkere afsluiting. Dit brengt ons zelfs in de eindstand in het linkerrijtje!

Het was een mooi seizoen, goede teamspitrit en sfeer, wat mij betreft: nu al zin in het volgende seizoen. Tot volgend jaar!