Verslag van Staunton 2-Groninger Combinatie 4 (KNSB 4A): 4,5-3,5. Door Jaap van der Graaf (teamleider).

Zaterdag 13 april, de één-na-laatste ronde voor ons thuis tegen de Groninger Combinatie 4. Een wedstrijd die in ieder geval gewonnen moet worden om het voorkomen van degradatie in eigen hand te houden.

De setting: lekker binnen in het denksportcentrum, buiten fris, een paar stevige winterse buien, weliswaar met regelmaat even onderbroken door zon. Al met al prima schaakweer.

Deze keer geen tactische fratsen, gewoon een normale opstelling op sterkte, rekening houdend met ZW-verdelingen.

 

Anders op 5 walst vanuit de opening over zijn tegenstander heen en scoort op die manier snel ons eerste punt. De overige partijen laten min of meer gelijke stellingen zien, hier een plusje daar een minnetje.

Vrij onverwacht komen we op 2-0 voor, Bram weet een valletje in een voor hem moeizame stelling te vlechten en zijn tegenstander trapt erin, hup daar begint het paard met zijn springtocht, vorkje met schaak en opeens een vol stuk voor!

Ikzelf op 6 speel een wat vreemde dichtgeschoven partij waarbij ik een gezonde pion voor kom te staan. Mijn tegenstander gaat op zet 27 door zijn vlag, hij had helaas ook wat andere zaken aan zijn hoofd, de concentratie lag duidelijk niet geheel bij deze partij. 3-0 !!!

Henk op 8 krijgt een remise aanbod in een misschien iets betere stelling voor hem. Ik schat in dat we uit de resterende 4 partijen 'makkelijk' minimaal 1 punt moeten kunnen halen, dus aannemen: 3,5 – 0,5.

Dat punt komt niet uit de partij van Wiert, en daar had ik dat bij mijn inschatting ook niet verwacht. Hij was tegen een openingsvoorbereiding aangelopen, moest om erger te voorkomen een stuk tegen 2 pionnen offeren. Dat heel taai uitgespeeld, maar helaas aan het eind toch op een onnodige manier nog een pion ingeleverd en toen ging het snel: 3,5 – 1,5.

Bord 1 t/m 3 nog in de strijd.

Op 1 Lucien in een remise stelling, heeft al 2 keer remise aangeboden, maar zijn tegenstander mag die van zijn teamleider niet aannemen i.v.m. de tussenstand.

Dick op 2 staat gewoon heel goed en materiaal voor, dit punt tel ik en op 3 heeft Vincent ook een gewonnen stelling bereikt. Eén van de buien is weer voorbij getrokken en de zonnestralen komen uitbundig binnen!

En ja, dan wordt het toch nog nagelbijten voor de toeschouwers. Vincent heeft opeens een dolle toren tegen zich dat wordt dus toch nog remise in plaats van een vol punt... En wat er precies bij Dick gebeurd is begrijp ik niet maar in plaats van vooruit te schaken laat hij zich steeds verder terugdringen en dat gaat dus fout. Stand 4- 3, en buiten hagelt het hard.

Ook Lucien heeft het zwaar in een ingewikkeld eindspel, maar weet dit bekwaam te keepen, het bevrijdende halfje kan worden bijgeschreven! We hebben gewonnen! En buiten.... is het weer droog.

In de loop van de avond druppelen de andere uitslagen binnen. Grootste verrassing is het gelijkspel tussen de 2 koplopers CG4 en LOS (waarbij ook hier een dolle LOSse toren een hoofdrol speelde in het behalen van dit gelijkspel). Dat is gunstig voor ons, want zij spelen in de laatste ronde tegen 2 onder ons staande teams en zullen vol aan de bak gaan om kampioen te worden.

Om echt veilig te zijn op eigen kracht hebben we nog 5,5 bordpunt nodig (en dan hebben we natuurlijk ook 2 matchpunten dus dubbel safe). Bij 4 bord punten en dus 1 matchpunt kunnen we nog door Sneek worden gepasseerd, mits zij met 8-0 van LOS winnen. Mochten zij een gelijkspel tegen LOS eruit slepen hebben we minimaal 3 bordpunten nodig om hen voor te blijven. En bij dit soort scenario's moeten de andere degradatiekandidaten natuurlijk ook nog eens boven zichzelf uitstijgen en bijzondere resultaten scoren.

Het lijkt er al met al op dat we toch een soort van “virtueel veilig” zijn maar zoals vandaag ook weer bleek: de wedstrijd is pas over als de klokken worden stilgezet en de stukken de doos ingaan.

We gaan met vertrouwen over een maand de laatste ronde in en willen afsluiten met een mooi resultaat.

Jaap van der Graaf