Verslag van Staunton 2-Sneek 2 (KNSB): 3-5.

Ruim op tijd in het DenkSportCentrum om de borden en stukken klaar te zetten voor de wedstrijd tegen Sneek 2. We spelen in de benedenzaal, één van de Sneekspelers zit in een rolstoel en dat is dan wel zo makkelijk. Blijkt echter dat dan ook de speeltafel omhoog moet om er met de rolstoel onder te kunnen, en wat blijkt, in het DSC zijn daar hele handige onderzetblokken voor, dus dat was zo geregeld. Wel bijzonder dat Dick daardoor op een “dubbele” stoel moest, om enigszins normaal aan het bord te kunnen zitten.

Nadat Piet als teamleider van Staunton 1 iedereen, en met name alle bezoekende Friezen (het eerste speelde een klasse hoger tegen Mid-Fryslân, die gemiddeld per bord 25 ratingpunten minder hadden dan onze tegenstanders...) konden we beginnen.

Een eerste rondje langs de borden gaf een bevredigend beeld, iedereen leek goed uit de opening gekomen te zijn, waarbij met name Wiert op 8 al wel erg overtuigend stond. Lucien op 3 naast mij speelde een voor mij geheel niet te bevatten partij, maar wel leuk om naar te kijken. Ik laat Lucien zelf aan het woord: “Mijn tegenstander opende met f4 wat uiteindelijk een koningsgambiet werd. Ik haalde twee varianten door elkaar waardoor wit heel prettig kwam te staan. Op zet 16 kon wit met een kleine combinatie groot voordeel halen (+3.2), maar wit koos voor een ogenschijnlijk mooi loperoffer op f7 (Stockfish geeft -0.5). Ik mis zelf op zet 18 flink voordeel, ik pak een pion waar ik via een tussenzet een tweede stuk had kunnen winnen (-5.2). Wit speelt daarna vol op matdreiging, terwijl ik al in tijdnood zit. Ik vind niet de juiste verdediging waarna wit na een tweede loperoffer kan afwikkelen naar een eeuwig schaak of zetherhaling. Kortom, niet bepaald een modelpartij met gemiste kansen van beide spelers. Remise daarmee misschien wel een terechte uitslag.”

Ikzelf op 4 pak door een trukje op zet 13 een stuk voor een pion, op dat moment is de vis aan de haak, maar het koste nog ruim 30 zetten voordat deze daadwerkelijk was binnengehaald.

Wiert heeft gewonnen, we staan 1-0 voor, ik ga winnen, de rest staat bevredigend of onduidelijk: ik zie het helemaal zonnig tegemoet deze middag en verwacht een goede einduitslag.

Het eerste wolkje voor de zon: Dick laat een aanval met Dame en Paard op zijn koning toe die fataal afloopt, en ook op bord 2 wordt Bram getruct, verliest een toren en kan opgeven.

Hm. tussenstand 1,5 – 2,5 achter (bord 3 was remise geworden, zie boven).

Tijdscontroles gehaald, we gaan naar de finale.

Henk op 6 maakt remise, wat als ik de reacties van de tegenstanders goed begrijp een mooi resultaat is want de kansen lagen aan de Friese kant. Mijn overwinning wordt eindelijk ook binnengehaald, stand 3 – 3.

Spelen nog Jeroen op 6: gelijke lopers met Jeroen een pion minder en Anders op 5: ongelijke lopers en pion meer. Er zit echter langzaamaan geen muziek meer in de stelling en Anders krijgt diverse remisevoorstellen. Maar omdat het niet duidelijk is of Jeroen het kan houden en Anders deze stelling toch niet kan verliezen nog maar even doorspelen.

Of de stelling van Jeroen daadwerkelijk te houden was weet ik niet, in iedergeval was het toelaten van de loperruil vrijwel direct ook het einde van de partij, we staan 3 – 4 achter met een pot-remise stand bij Anders. Oh nee, help onze dappere Viking doet een alles of niets poging.... En de uitkomst laat zich raden: we verliezen met 3- 5!

Sneek vinden we nu terug op plaats 6 met 4 mp en 20,5 bordpunt en wijzelf staan op plaats 7 met 4 mp en 20 bordpunten. Dat had dus ook omgekeerd kunnen zijn. Nummer 4 t/m 10 zitten allemaal op elkaar, dus waar we gaan eindigen.... dat zullen de laatste 3 ronden gaan uitwijzen, waarbij wij de top 3 al gehad hebben dus de ambitie is zeker naar omhoog!

Jaap van der Graaf (teamleider)