KNSB: Staunton 2-Mid-Fryslân: 3 ½ - 4 ½.

Zaterdag 2 november, de dag dat we onze 2e wedstrijd wedstrijd mogen spelen en wel thuis tegen Mid-Fryslân. Iedereen kon deze zaterdag, en dat is voor een teamleider plezierig. Maar goed, dan moet er dus iemand op de reservebank. Dat werd ik zelf dan maar. Ook met het idee om dan eens een doorwrocht verslag over ons team te schrijven, met ook eens een keertje wat schaaktechnische beschouwingen over de partijen die ik nu wel eens echt aandachtig en wat meer inhoudelijk zou kunnen volgen.

De praktijk is natuurlijk (?!) weerbarstig.

Staunton 2 had zich de competitiestart iets anders voorgesteld. Om te beginnen moesten we door omstandigheden met 7 man en dus een 1-0 achterstand aan de wedstrijd tegen Hoogeveen beginnen.
Gelukkig staat er dit jaar normaal gesproken een goed basisteam met oa Theo Ebels en Marijn Swemmer als versterkingen. Ook kon ik als 9e man van het 1e team in ieder geval in deze wedstrijd worden ingezet. We hadden het vertrouwen dat er mogelijk nog wel gehaald kon worden tegen het licht favoriete Hoogeveen, want op een aantal borden hadden we zelfs een licht ratingoverwicht.
Uiteindelijk werd het na een spannende wedstrijd toch een 5-3 nederlaag, maar op veel borden werden er toch de nodige halve en misschien wel hele puntjes puntjen gemorst. Met wat meer slagvaardigheid en geluk had er wel wat meer ingezeten. Maar uiteindelijk is schaken toch  vooral een sport waar je je kansen moet waarnemen. Dat maakt Hoogeveen de terechte winnaar. Gefeliciteerd en bedankt dat er zo sportief werd gereageerd op het feit dat wij slechts met 7 man naar Hoogeveen kwamen,

Staunton 2-Tjonger Aa Linde: 6-2. Verslag door Jaap van der Graaf (teamleider):

Zaterdag 11 mei, het is tijd voor de laatste ronde van het eerste seizoen van Staunton 2 in de KNSB.

Wiert en Henk zijn afwezig ivm familiefeesten, maar we hebben met Poppe een prima invaller.

En wat blijkt, we hebben deze dag ruimschoots de hoogste gemiddelde team rating (1782) van het seizoen. Dit heeft natuurlijk te maken met de nieuwe ratings per 1 mei en deze lijst “bepaalt” vandaag ook de opstelling. We spelen tegen TAL, in onze klasse het beste team na de gedoodverfde favorieten LOS en GC3, beiden gedeeld eerste en een paar ronden geleden gepromoveerd naar de 3e klasse. (gefeliciteerd allebei!) dat vandaag opkomt met een gemiddelde team rating van 1826.

Het scoreverloop heeft opvallende gelijkenis met de wedstrijd van vorige maand tegen GC4.

Verslag van Staunton 2-Groninger Combinatie 4 (KNSB 4A): 4,5-3,5. Door Jaap van der Graaf (teamleider).

Zaterdag 13 april, de één-na-laatste ronde voor ons thuis tegen de Groninger Combinatie 4. Een wedstrijd die in ieder geval gewonnen moet worden om het voorkomen van degradatie in eigen hand te houden.

De setting: lekker binnen in het denksportcentrum, buiten fris, een paar stevige winterse buien, weliswaar met regelmaat even onderbroken door zon. Al met al prima schaakweer.

Deze keer geen tactische fratsen, gewoon een normale opstelling op sterkte, rekening houdend met ZW-verdelingen.

Verslag van Staunton 2-Sneek 2 (KNSB): 3-5.

Ruim op tijd in het DenkSportCentrum om de borden en stukken klaar te zetten voor de wedstrijd tegen Sneek 2. We spelen in de benedenzaal, één van de Sneekspelers zit in een rolstoel en dat is dan wel zo makkelijk. Blijkt echter dat dan ook de speeltafel omhoog moet om er met de rolstoel onder te kunnen, en wat blijkt, in het DSC zijn daar hele handige onderzetblokken voor, dus dat was zo geregeld. Wel bijzonder dat Dick daardoor op een “dubbele” stoel moest, om enigszins normaal aan het bord te kunnen zitten.

Nadat Piet als teamleider van Staunton 1 iedereen, en met name alle bezoekende Friezen (het eerste speelde een klasse hoger tegen Mid-Fryslân, die gemiddeld per bord 25 ratingpunten minder hadden dan onze tegenstanders...) konden we beginnen.