Een kansloze nederlaag, dat was onze conclusie na de 2-6 tegen de gasten uit Leeuwarden. Maar ja wat is kansloos. Kansen waren er wel, maar het scoreverloop was wel kansloos. Binnen het uur moest John al opgeven. Hij speelde een Grunfeldvariant die leidde tot de welbekende ver opgerukte d-pion op d7, een variant die tegenstander Marcel Vermaat kent als zijn broekzak. Die wist - hij had nog maar amper 10 minuutjes bedenktijd besteed - dat het na e5-e6 lastig is voor zwart. John dacht op slag te winnen met Le6, maar zag dat hij na het stukoffer Ld5....kansloos was ja. Loper slaat d5, Td8 slaat pion d7 en loper staat gepend wegens koning op d2.

 

Zelf kreeg ik tweemaal een vroeg remiseaanbod Van Egbert Wind, daarna stond ik de hele middag gewonnen, en aan het eind was het remise. Grappig, fantaseert u vooraf wel eens over een schaakpartij? Ik regelmatig. Een dag tevoren bedacht ik me nog hoe graag ik een aanvalspartij win met een zet als Dh5. Tijdens mijn partij heb ik ook inderdaad Dh5 berekend, maar verworpen, op dat moment terecht. Zie ik na afloop dat ik twee zetten later op slag met Dh5 had kunnen winnen! Overigens was mijn partij ook zonder die zet te winnen, maar ja hoe langer het duurt, hoe groter de kans op zand in de raderen. Yeb nam een vroeg remiseaanbod van Eelke Heidinga aan. Een Yeb in normale vorm zou dat nooit doen. De stelling was er ook niet naar, er was eigenlijk nog een partij te gaan. Erwin verloor een pion, maar het toreneindspel bood vechtkansen. Na de 40e zet, Erwin in de denktank, constateerde zijn tegenstander: Vlag! Dat klopte, en beide spelers hadden 40 zetten gedaan, maar Erwin dacht dat het een claim was en schrok. En deed pardoes de verliezende zet. De Leeuwarder was zich van geen kwaad bewust, bleek achteraf, toch is het niet handig, je stoort toch je opponent in zijn bedenktijd. Edwin besloot zijn spannende pot tegen Oene Schriemer met een blunder. Dus de nederlaag was nu bijna een feit. Bruno won geconcenteerd en precies van Maarten Etmans. Hans leek aanvankelijk spel te hebben, dacht een goed kwaliteitsoffer te plegen, maar trok aan het kortste eind tegen Amir Nicolai. Jonas had het moeilijk tegen Rein de Boer, maar loerde op de remise-uitweg. Die vond hij niet. En die was er wel, nog heel laat.

Nou 2-6 dus. Nu eerst maar weer eens ergens punten pakken, om uit de onderste regionen te komen. Zaterdag 15 december Assen 2 uit.