Waar Staunton 2 een mooie zege behaalde en zo op eigen kracht bijna veilig is, zo moest Staunton 1 een nederlaag slikken, maar zag na afloop wel dat de 7 matchpunten voldoende zijn voor handhaving, omdat Hoogeveen nipt verloor van SISSA. En dat is plezierig, al is het maar omdat laatste rondes verraderlijk kunnen zijn, het is bovendien Hoogeveen dat nog op bezoek komt. Het zag er lang niet naar uit dat we van De Spasskys zouden verliezen. Het was zo'n spannende wedstrijd die 4-4 had kunnen worden, of net de een of andere kant uit kon vallen. 

 

De eerste remise stond al snel op het scorebord, Dries Koster en Hans Polee waren het snel eens. Taxatie uur later: FM Hilwerda snoept pion af van FM Houtman, Edwin staat fantastisch tegen Maurits, Erwin en Yeb moeilijk. Nog een remise: Henk van Putten en John Riksten schudden de handen. En Erwin krijgt geen kans tegen Peter Bodewes: 1-2. Omdat we blijven rekenen op volle punten van Jonas en Edwin zijn we voorzichtig optimistisch. Piet probeert van alles tegen Henk Jansen, maar die verdedigt goed, en er resteert een ongelijkeloper-eindspel, dat echt remise is. Bruno verdedigt een lastig eindspel met toren tegen twee paarden, maar dat moet houdbaar zijn. En dan schaakt Yeb zich onder de druk van Roelof Kroon uit, hij heeft zelfs een stuk meer. Zien we een glimp van de oude-Yeb-in-vorm? Even lijkt een zetherhaling het einde van de partij in te luiden, maar Roelof ruikt kansen op meer, Yeb ziet het gevaar te laat en Roelof maakt het met een matcombinatie prachtig uit. In dezelfde fase overziet ook Bruno een matcombinatie, die Evert Janse maar al te graag uitvoert.

Tja, 4,5 punten voor de Spasskys. Zo gaat dat dan. Jonas wint. En Edwin? Die kondigt na afloop bij de Chinees aan dat hij zijn partij gaat publiceren. De uitslag: remise. Einduitslag 3-5.