Update: Poppe Dijkhuis heeft een toevoeging aan het verslag van Jan geschreven. (Klik op "Lees meer").

Van Jan Hollander hebben we dit verslag van de nosbo-wedstrijd DAC 1 -  Staunton 2 ( 2- 4 ) ontvangen:

Op weg naar Delfzijl bedacht ik mij dat de toekomstige auteur van het 200 jaar herdenkingsboek het lastig zal hebben. Het team Staunton 2 speelde vorig seizoen onder de naam Staunton 3 maar is dit seizoen het 4de Staunton team. Het zou een beladen strijd worden in Delfzijl.  DAC was op revanche uit voor hun nederlaag vorig jaar in de eerste ronde van in de beker. Als de team leider van DAC ook nog eens Vos heet dan moet je op alles verdacht zijn. En ja de trukendoos werd geheel open getrokken. Vorig jaar won ik van meneer Vos (zie verslag op onze website nr. 21 : Dat zijn weer die …) en dus kreeg ik op bord 4 de ster speler van DAC als tegenstander. De heer Vos kreeg het ook voor elkaar dat Poppe en Theo op andere borden met andere kleuren werden ingedeeld waardoor de intensieve openingsstudies van beide heren voor niets was geweest. Het toppunt was echter dat de spelers van DAC de week daarvoor geoefend hadden om te schaken zonder enige consumptie te nuttigen. Op de wedstrijd avond werd de temperatuur in de speelzaal opgevoerd en de airco in werking gesteld. Drinken bestond uit kraanwater, zelf te tappen op het toilet. Je moest zelf dan wel over een beker beschikken. Hielpen deze trucs?     

Klik op "Lees meer" voor het antwoord en de rest van het verslag + NIEUW: toevoeging van Poppe Dijkhuis.

    

NEE

 

 • Ik verraste Arie Verhoog met de Burn-variant van het frans. Arie, getuige de vele zuchten, had het er heel moeilijk mee. Nadat zwart eerst de korte rokade voor wit onaantrekkelijk had gemaakt door het opspelen van de h-pion concentreerde de strijd zich op het realiseren van de lange rocade. Zwart lukte dat maar wit moest door het ontbreken van zijn damesloper met zijn paarden de loperlijnen van zwart blokkeren. Dat lukte maar daarbij  overzag hij dat er een penning ontstond die leidde tot het verlies van een paard . Bij de 21ste zet gaf zwart op.
 • Op bord 1 trad Poppe aan tegen de heer Vos. Poppe won een kwaliteit, kreeg een aanval op de koningstelling te verduren. Die sloeg echter niet door . Poppe wikkelde rustig af naar het einsspel en haalde zo zijn punt binnen.
 • Op bord 2 speelde Theo de klassieke variant van het frans. Zijn tegenstander startte met een koningsaanval maar switchte naar de damesvleugel. Theo profiteerde van de verzwakte pionnen structuur en bracht een penning tot stand die tot pion winst- en daarmee tot partij winst leidde.
 • Gerrit op bord 3 had zijn avond niet. Kwam slecht uit de opening, gebruikte veel tijd en blunderde op zet 31 een loper weg. Einde partij.
 • Hans op bord 5 kwam beter uit de opening maar verkoos voorzichtig te spelen. Na afloop bleek dat een aanval winnend zou zijn geweest maar nu werd vroeg op de avond tot remise besloten.
 • Jeljer kwam ook goed uit de opening. Kreeg een vrij pion op de a-lijn en een sterkpaard op d-4. Zijn aanval was veel belovend . maar gezien het ontbreken van de koffie en omdat de buit op de andere borden al binnen was accepteerde hij het remise aanbod. Daarna met spoed naar Groningen om daar  als nog een bakje te kunnen  nuttigen.    

  Jan Hollander

  De toevoeging van Poppe volgt hier:

  "Het was voor mij een prettig weerzien in Delfzijl, hoewel ik al meerdere keren dit buurthuis had bezocht. Het was een eer om geplaatst te worden aan het eerste bord. Een goed gevoel voor traditie, stammend uit de jaren '70! Voor het resultaat leze men de NOSBO site. Ik had na enig zoeken een beker gevonden en begaf me naar de W.C. om de dorst te lessen. Ik kon de kraan echter niet open krijgen. Gelukkig kwam Gerrit binnen voor een andere bestemming van deze ruimte (hij stond slecht met de witte stukken) en wees mij er op dat een truck nodig was om iets te drinken. Aan zo'n natuurkundige heb je nog eens wat! De kraan werkte op infrarood en als je je hand onder de kraan heen en weer bewoog kwam er 
  inderdaad een korte tijd het gewenste product. Gelukkig waren we vroeg weer thuis om ons direct te begeven naar de kast met "fris". Alles met elkaar behalve een bijzondere belevenis toch ook wel een gezellige schaakavond onder de goede leiding van Wiert Vos."

  Poppe Dijkhuis.

  Stand en uitslagen op de nosbo-site.              

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189