Het 1e Nosbo team van Staunton wist met 6,5-1,5 te winnen van Van der Linde uit Winschoten. Een regelmatige overwinning waar professor ELO prima mee kan leven. Dat zou ongeveer de managementsamenvatting zijn. Toch heeft iedere wedstrijd weer een eigen verhaal.

Teamwedstrijden op een doorweekse avond in de onderbond heeft toch een eigen dynamiek. De wedstrijden worden gespeeld op clubavonden. Soms op een schilderachtige rustige plek zoals de borg Ewsum in Middelstum, maar vaak in wijkgebouwen met een multidisciplinair karakter. De schaker moet zijn onderkomen delen met de schildervereniging, de Weight Watchers en/of de plaatselijke vereniging van plattelandsvrouwen. 

Het zorgt al gauw voor wat meer reuring. Lachsalvo's door de systeemwanden heen en voor elkaar onbekende werelden die het op zo'n avond een beetje met elkaar moeten rooien. 
Ook als de deur dicht is en de schakers weer onder elkaar zijn is het wat onwenniger dan een gemiddelde  KNSB zaterdag. Hier moeten de serieuze clubschaker en de houtjesschuiver die eigenlijk komt voor een borrel en gezellig praatje elkaar verdragen. Ook de wedstrijdleiders zijn over het algemeen wat minder ervaren en doortastend. 

De opstart van zo'n avond is vaak ook wat chaotisch. De interne moet worden ingedeeld, de opstellingen ingeleverd en iedereen moet aan de borden plaatsnemen. Uiteraard zijn er misverstanden over speeltempo en opstelling.
Voorzitter en teamleider Erwin had zich voorgenomen om wat te zeggen over de twee oudste clubs uit het Nosbo gebied die met elkaar de strijd aangingen. En ook de 8e bordspeler, Jo Krawczyk, van Van der Linde waar hij 35 jaar geleden van leerde schaken had hij graag nog even willen noemen. Maar het ging allemaal wat verloren in de hectische opstartfase. Het hoort er bij.

Over de wedstrijd zelf is eigenlijk niet zo veel te zeggen. Remises van Jaap H., Erwin en Jonas. De remise van Jaap was correct en weinig spannend. De KNSB-"kanonnen" Erwin en Jonas kunnen hun draai nog niet helemaal vinden in de Nosbo competitie. Erwin had de hele partij voordeel, maar kon het winnende plan niet vinden. Uiteindelijk beging hij toen zelf een fikse slordigheid. Gelukkig had zijn tegenstander weinig tijd en was er ook nog wel compensatie voor de verloren pion. Toch besloot Erwin de goden maar niet te verder te verzoeken toen zijn tegenstander een remise aanbod deed. Jonas speelde een spannende partij die beiden kanten op kon, maar was op laatst blij dat hij door taai verdedigen de remisehaven kon binnenvaren.

Een regelmatige overwinningen van Edwin, Bauke, Jaap v/d G en Henk en een wat onregelmatige overwinning van Anders. Vooral de laatste partij zorgde nog even voor wat reuring in het keurige Helpman.
Anders leek de partij eigenlijk al in de opening te beslissen, maar liet zijn tegenstander volledig terugkomen in de partij. Zijn tegenstander liet zich echter flessen en dat was even te veel. Vooral toen Anders (zelf in lichte tijdnood) hem vroeg om met dezelfde hand de klok in te drukken als waarmee de zet wordt uitgevoerd.
Er dreigde even een opstootje tussen de wat serieuzere wedstrijdschakers en de wat vrijere geesten. Gelukkig was de wedstrijd al lang en breed beslist en werd het door wat verstandige mensen gesust. Ook dat is schaken. Gelukkig werden er bij het verlaten van het gebouw handen geschud. Het was gelukkig een goed einde van een wat onrustige avond. 


Erwin

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189