Zoals bekend wordt in Dokkum en omgeving de Sinterklaastraditie nog sterk omarmd, dus er was zowel bij Staunton 1 als Staunton 2 goede hoop op een warm onthaal en een goed resultaat. Toch was er ook de waarschuwing om niet te vroeg te juichen. In het een wat verder verleden ging men in deze streek wat minder zachtzinnig om met andere heiligen. Theo wees er echter op dat er andere bronnen zijn die aangeven dat Bonifatius niet bij Dokkum maar in Vlaanderen zou zijn omgebracht. Dat moet dan nog maar eens goed worden uitgezocht....

Het onthaal was prima. Een redelijk ruime locatie en onbeperkt gratis koffie en thee. Een mooi initiatief. Ook de partijen en de resultaten voor Staunton waren vandaag uitstekend. Het 2e team wist zelfs met 6-2 te winnen. Hopelijk komende dagen hier ook een verslag van...

Het 1e team heeft de afgelopen jaren regelmatig tegen Schaakwoude gespeeld. Dit waren eigenlijk altijd spannende wedstrijden met wisselende resultaten. Deze wedstrijd was geen uitzondering op de traditie. 

Het scoreverloop begon rustig Erwin (bord 6) speelde een solide remise. De partij was eigenlijk de hele tijd in evenwicht. Hier en daar een heel klein plusje de een of andere kant op, maar te weinig om echt tot zaken te komen.

John (bord 2) opende de score voor Staunton door een hele spannende partij tegen Gert Jan Rauw, de op papier sterkste speler van Schaakwoude, te winnen. Wit ging op de koningsvleugel in de aanval tegen de zwarte koning, zwart zocht zijn tegenspel op de damevleugel. John zorgde er echter voor dat zijn koning voldoende bescherming genoot. De witte aanval liep stuk en John kon het punt incasseren.

Ook Hans (bord 5) wist een goede partij te winnen. Dat was in de externe competitie al een tijdje geleden, dus Hans was (terecht) zeer content met zijn prima overwinning. Ik offerde zelfs een pion.... was het commentaar van Hans over zijn partij.

Helaas kon Yeb (bord 7) het niet bolwerken. Hij kwam nog wel op bekend terrein en leek op zich een goede stelling te hebben.HIj raakte echter verstrikt in de verwikkelingen die het Konings-Indisch zo eigen zijn en verloor helaas.

Bruno (bord 3) speelde een degelijke remise. In een typische afruilvariant van het Damegambiet had hij met wit een klein voordeeltje maar het bleek te weinig om zwart echt te verontrusten. net als bord 6 een correcte remise zonder al te spannende verwikkelingen.

De snel meetellende lezer telt inmiddels een tussenstand van 3-2 voor Staunton. Ik probeerde als teamleider een inschatting te maken van de einduitslag.
Theo (bord 4) stond inmiddels 2 pionnen achter in een dame-eindspel. Dat zou nog wel even duren, maar vermoedelijk zou hier toch het punt naar Schaakwoude gaan. Jonas (bord 1) had inmiddels een heel goed toreneindspel op het bord. Ik had goede hoop dat Jonas dit klusje wel zou klaren. Op bord 8 was het bij Edwin weer ouderwets koffiehuisschaken. De tegenstander had inmiddels materiaal geofferd voor een zeer gevaarlijk uitziende aanval. Ik vertrouwde de stelling van Edwin voor geen cent en zag allerlei gevaarlijke combinaties in de lucht hangen. Op dit moment was mijn inschatting dus een gelijkspel. 

De tegenstander van Edwin greep echter mis toen hij de winst voor het grijpen had. De digitale monsters bevestigden dit later op de avond....  Niet voor het eerst dit seizoen was Edwin er als de kippen bij om er toch met het punt vandoor te gaan. Op ons niveau een niet te onderschatten kwaliteit! Dit was het kantelpunt in de wedstrijd. In plaats van 4-4 gingen we er nu met de volle buit vandoor.

Jonas wist het eindspel inderdaad soepel naar zich toe te trekken en Theo verdedigde zich nog lang maar moest uiteindelijk wist zijn tegenstander het punt binnen te halen.

Kortom een goede en hele nuttige overwinning. Daarna was het tijd voor een belangrijkste traditie op een KNSB zaterdag. De gezamenlijke maaltijd. Voor de meeste spelers van Staunton 2 is deze traditie nog een beetje wennen (doen jongens ...het is heel gezellig en het versterkt de teamgeest!)

Na enig speurwerk op het internet en een soort van bevestiging hiervan door een Schaakwoude schaker werd afgezien van een bezoek aan de Chinees in Damwoude. Er werd doorgereden naar een modern all you can eat Chinees wokrestaurant in Dokkum. Dit restaurant was echter vol. Dan maar een korte wandeling richting naar het centrum van Dokkum....
Er werd nog even getwijfeld bij een pannekoekschip maar bij een blik door de patrijspoorten werden veel kinderen, die ongetwijfeld door een grote stroop en poedersuikerconsumptie heel hyper zouden zijn, en weinig lege plekken gezien. Na enig zoeken was er gelukkig nog plaats bij Italiaans restaurant d' Angelo in Dokkum waar men zo vriendelijk was om niet alleen ruimte te maken voor een groep Schaakwoude spelers maar ook voor 9 hongerige Staunton spelers. De pizza en pasta smaakten prima en er werd zelfs in de avond cappuccino geserveerd voor Lucien en Yeb. Dat is in Italie toch een soort van heiligschennis, maar de gastvrijheid won het van de ongeschreven regels. Het was in ieder geval een gezellige afsluiting van een qua resultaat en gezelligheid prima dag voor Staunton. 

Tenslotte kan de voorzitter het niet nalaten om te constateren dat zijn oproep blijkbaar effect heeft gehad. Ga zo door!

Op 24 november is er weer een KNSB ronde. Het 1e en 2e team spelen dan in Jannes van der Wal denksportcentrum tegen Philidor Leeuwaren 2 en 3. We zullen zien of de weg naar boven dan verder wordt ingezet door beide teams.

 

 

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189