Het eerste team heeft de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen met de kleinst mogelijke overwinning: 4,5 - 3,5 tegen Hoogeveen. We sluiten het seizoen daarmee met een goed gevoel af. Voor Hoogeveen viel helaas het doek. Zij moesten winnen om degradatie te voorkomen. Een beetje zuur voor Hoogeveen want dit was al de 5e keer dat ze verloren met 4,5-3,5. Het zat kennelijk niet erg mee.

 

Het duurde enige tijd voor er een eerste beslissing viel. Jonas (bord2) gaf na een uur of 3 spelen het goede voorbeeld met een overtuigende overwinning. Zijn tegenstander verzwakte in de opening zijn koningsstelling met zetten als h6 en g5 te veel waar onze kersverse Nederlandse jeugdkampioen handig gebruik van maakte. Jonas lijkt, hoewel we hem natuurlijk graag willen behouden, de 3e klasse KNSB toch wel een beetje ontgroeid.

Daarna waren er een aantal remises. Hans' Siciliaanse verdediging  (b3) stond weer als een huis en zijn tegenstander kwam er niet doorheen, wat hij ook probeerde. Ook bij de partij van Erwin(b4) werd het evenwicht nooit echt doorbroken met remise als logisch resultaat (De waarheid is eigenlijk dat ik in een iets mindere stelling een pion wegbokte en door wat onnauwkeurigheden van mijn tegenstander nog een halfje kon veiligstellen in het toreneindspel... Erwin). Yeb (b5) had de hele partij, zoals het leek, een klein positioneel plusje. Maar het plusje werd nooit een grote plus en toen er te veel pionnen van het bord waren verdwenen was remise onvermijdelijk geworden.

Theo (b7) moest wel alle zeilen bijzetten om niet ten onder te gaan. Zijn tegenstander leek in het middenspel al in de aanval te gaan winnen maar Theo verdedigde taai en wist de schade tot 2 pionnen te beperken. In het eindspel wist hij het evenwicht toch nog te herstellen en was het resterende pionneneindspel remise. John (b1) lijkt de laatste tijd wat minder in vorm. Zijn partij kende helaas geen happy end. Hoe het precies ging weet ik niet maar uiteindelijk was het zijn tegenstander die aan het langste eind trok. Piet (b8) leek af te stevenen op winst. Hij won uiteindelijk dat een kwaliteit voor de pion. Maar zijn tegenstander kon het gesloten houden waardoor de toren van Piet niet naar binnen kon komen. Piet wilde verder geen risico nemen en bood remise aan voor het team. Wel een beetje wishful thinking overigens dat John het aan bord 1 wel zou houden en ik zou gaan winnen. Maar het pakte uiteindelijk goed uit.

Ikzelf (b6) had de eer matchwinner te zijn in een zeeslang van 84 zetten. Ik kwam er eigenlijk niet doorheen en bood op een bepaald moment maar remise aan. Mijn tegenstander (Marc Snuverink) weigerde het offer om toch nog een heroische winstpoging te doen voor het team. Dat ging met iets te viel risico gepaard en mijn vrijpionnen liepen uiteindelijk net iets harder dan die van zwart en de witte e-pion bleek niet meer te stoppen. Ook al waren er nog wel een paar mogelijkheden om remise te maken.

Hiermee wordt het team uiteindelijk 6e. In de middenmoot dus maar wel in het rechterrijtje. Degradatie heeft dit seizoen geen moment gedreigd maar voor de koppositie hebben we ook niet kunnen vechten. Tikkeltje kleurloos dus. We hadden er ons misschien iets meer van voorgesteld.

 

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189