Op 5 april stond de wedstrijd tegen Sissa 1 op het programma. in laatste ronde de hoofdklasse A .Er werd gestreden om de koppositie en daarmee plaatsing voor de finale van de Nosbo competitie. Zowel Sissa als Staunton hadden tot nu alle wedstrijden gewonnen. De teamleider had echter te kampen met een afzegging van zijn sterspeler en op papier veel sterkere Sissanen die ivm het verschil in bordpunten verslagen moesten worden 

De teamleider is echter niet voor een gat te vangen en bedacht een list om het de Sissanen toch nog lastig te maken. Strategie was, met instemming van de betreffende spelers, om de laagst gerate spelers op de eerste 3 borden tegen de Sissa kanonnen te plaatsen om zo op de laatste 5 borden een min of meer evenwichtige strijd te creeeren en dan te zien of het onze kant op zou kunnen vallen. De teamleider was zeer in zijn nopjes met zichzelf en zag ook dat de razende reporter uit Emmen aanwezig was om uitgebreid te verslag van deze heroische meesterzet. Genoeg gefilosofeerd.... The proof of the pudding is in the eating

En dat viel niet helemaal mee. Toen de teamleider na het waarnemen van de razende reporter nog wat om zich heen keek begon hij al wat nattigheid te voelen. Hij telde niet 3 maar zelfs 4 kanonnen van boven de 2200 waarvan een zelfs met bijna 2400 ratingpunten. De verslaggever van Sissa 2 had het later in zijn verslag over een monsteropstelling van het 1e team... Er zou dus sowieso op de bovenste 4 borden gestunt moeten worden om de noodzakelijke overwinning binnen te slepen. 

Helaas ging het op bord 1 en 3 ging het vrij snel mis. Jaap Hettinga kwam tegen Koen Lambrechts op zich nog wel goed uit de opening maar op zet 11 was er ook hier helaas al een mindere zet. Het ging na deze zet snel van kwaad tot erger.
Ook bij Henk ging het vrij snel mis. Nick Maatman speelde een listige variant van de Winawer waar doortastend optreden van wit gewenst is. Wit kan snel in een vervelende stelling stelling terecht komen zonder dat hij het gevoel heeft hele slechte zetten te hebben gedaan. En dat laatste was helaas precies wat gebeurde,
2-0 achter maar goed dat was wel een beetje ingecalculeerd. Jaap v/d Graaf had een mindere stelling tegen Renze Rietveld maar er werd nog gespeeld. Wie weet wil Renze te snel oogsten of iets dergelijks. Hoop doet leven. 

Hoe ging het dan op die cruciale laatste 5 borden? Bij Edwin  tegen Frits Rietman staat er een speelstelling op het bord. Nog niet veel van te zeggen oordeel ik met een snelle blik.Vincent die de laatste tijd goed in vorm is viel in voor Jonas op bord 6. Helaas ging er in de opening iets mis. In een ingewikkelde variant, die tot mijn verbazing zo zag ik later in database op hoog niveau is gespeeld, ging Vincent vrij snel in de fout. Hoewel hij zich nog kranig weerde liet de sterke Tjaart Offringa hem niet meer los. Een 3-0 achterstand. het gaat wel heel lastig worden om nog te stunten.
Ik kon gelukkig tegen scoren en in ieder geval de eer reddden. Casper Rupert probeerde zijn stelling te snel te bevrijden. Dat zorgde ervoor dat ik een machtig loperpaar in handen kreeg. Hoewel er een paar momenten in de partij zijn aan te wijzen waar ik het nog beter had kunnen doen kwam de overwinning in deze partij niet in gevaar. 
Op bord 8 had ik gehoopt op wat Danish Dynamite van de zijde van Anders tegen Maarten Roorda. Maar helaas kwam Anders kwam al niet lekker uit de opening en kwam hij ook niet echt in de partij. Maarten won de partij overtuigend en kwam daarmee op 7 uit 7! Helaas was dit de 4-1 en ook direct het einde van onze ambities. Bauke wist nog een mooie overwinning te boeken op Maarten Hemmes en haalde dit Nosbo seizoen een mooie score van 5 uit 5.

Op bord 3 en 4 konden we het helaas niet droog houden. Jaap spartelde in een moeilijke stelling nog lang tegen maar moest uiteindelijk het hoofd buigen. Ook Edwin verloor. Ik heb van deze laatste partij niet veel meegekregen. Het leek mij een interessante partij waar uiteindelijk de sterkste speler aan het langste eind trok.

Conclusie een 6-2 nederlaag. De theorie was goed, maar in de praktijk faalde het zoals veel dingen in het leven weer eens. Maar niet getreurd. Het was een mooi Nosbo seizoen met goede prestaties. Uiteraard is Sissa de terechte finalist. Ze zullen het op 24 mei in de finale om de "Albert Prins bokaal'' opnemen tegen.... Sissa 2 (die de 1e plaats in de andere poule voor zich opeisten)!

Tenslotte er wordt nagedacht over consequenties voor de teamleider, maar bij Staunton beschikt, net zoals bij megalomane voetbalclubs, de voorzitter over het lot van teamleiders.. :)

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189