Dit Hemelvaartweekend organiseerst de Groninger Combinatie weer haar jaarlijkse weekendtoernooi. Ook dit jaar is dit weekendtoernooi ook weer het Nosbo kampioenschap.

Er doen diverse Staunton spelers mee (Jonas Hilwerda, Bruno Jelic, Edwin Zuiderweg, Henk Seijen, Jaap van der Graaf, Michiel Meeuwsen en gastspelers Paul Zilverberg en Frans Vermeulen). Dit weekend zullen we hun verrichtingen in dit artikel een beetje proberen te volgen. 

Ronde 7 

De laatste ronde met veel Staunton spelers aan de liveborden! Er was wisselend succes. Bruno verloor van Jasper Geurink. Een partij waar Jasper zelf zeer tevreden over was. Jonas wist te winnen van een ander jeugdtalent Pham Khoi uit Amsterdam.
Jonas werd met deze overwinning de beste Staunton speler. met 4,5 punt Hij leverde echter wel wat ratingpunten in en is waarschijnlijk niet helemaal tevreden. Bruno haalde 4 punten. Hij speelde echter tegen sterke spelers en boekte een behoorlijke ratingwinst en een mooie overwinning op Jonas.

Henk speelde een degelijke partij tegen de sterke Hendrik de Groot (2140) en wist een verdienstelijke remise te maken. Met deze remise kwam Henk ook op 4 punten en veroverde hij, denk ik, opnieuw de titel van Nosbo seniorenkampioen. 

Jaap kon zijn goede toernooi geen vervolg geven tegen Christiaan Kuitert uit Sneek. Maar met  3,5 uit 7, een uitstekende zaterdag en een dikke ratingwinst van bijna 80 punten mag hij zeker tevreden zijn.

Frans Vermeulen haalde ook 3,5 punt door een leuke partij in de laatste ronde. Verder moest hij wel wat ratingpunten prijs geven.

Michiel Meeuwsen en Paul Zilverberg haalde 2,5 punt. Michiel leverde dat mooi wat ratingpuntjes (18) op. Paul leverde een flinke bak punten (-82) in.

Tenslotte wist Lucas van Foreest het toernooi te winnen en zo ook Nosbo kampioen te worden. Sipke Ernst werd tweede met een half puntje minder.

 

Ronde 6

Jaap heeft inmiddels verloren, maar niet zonder strijd. Elgersma kwam gewonnen uit de opening, mistte een (ingewikkelde) kans op een snelle overwinning, maar speelde slordig verder en dat leidde er toe dat Jaap op een bepaald moment weer volop in de partij was. Helaas maakte Jaap daarna een fout en deze keer kon het niet meer worden gerepareerd.

Het onderlinge treffen tussen Bruno en Jonas werd gewonnen door Bruno. Jonas kwam prima uit de opening, maar speelde slordig tussen zet 10 en 15. Dt leverde Bruno een beter stelling op. Jonas bleef steeds onder druk staan en dit leidde uiteindelijk tot winst voor Bruno. Een mooie overwinning voor Bruno en een teleurstelling voor Jonas vermoedelijk.

Verder een remise van Edwin tegen Daan Noordenbos en verlies van Michiel. Henk wist een nette partij te winnen van Timo Konnen.

In de top van het klassement deden Lucas van Foreest en Sipke Ernst goede zaken. Lucas won van Caser Rupert en leidt nu met 5,5 uit 6. Sipke stortte een emmer vla uit over het hoofd van Eelke de Boer en staat inmiddels op 5 punten. HIj is echter wel afhankelijk van het resultaat van Lucas. Sipke verloor namelijk al in een eerdere ronde van Lucas.

Ronde 4 en 5

Het was een goede dag voor Jaap. Hij won 2 uitstekende partijen van 1900-spelers. En is op dit moment de best presterende Staunton speler. Zijn partij uit de 5e ronde is na te spelen. Dat worden op de laatste dag waarschijnlijk 2 pittige tegenstanders, maar een mooie ratingwinst kan hem in ieder geval niet meer ontgaan.
Verder wist Jonas 1,5 punt te halen en heeft net als Jaap 3,5 uit 5. De laatste dag wordt voor Jonas cruciaal of het een geslaagd toernooi wordt of niet.

In de 6e ronde staat in ieder geval de kraker Jonas tegen tegen Bruno op het programma! Bruno won van behoorlijke Duitse tegenstander maar werd in de 5e ronde hard van het bord gezet door Otto Rubingh. Ook voor Bruno wordt de partiij tegen Jonas een sleutelpartij tussen een goed en minder toernooi.

Edwin won 2x van spelers met veel minder rating en heeft nu ook 3 punten. De 6e ronde moet hij aantreden tegen jeugdtalent Daan Noordenbos.

Frans en Henk Seijen 2,5 punt. Michiel Meeuwsen heeft 2 punten en Paul Zilverberg 1,5.

Ronde 3

Door prive bezigheden buiten huis heb ik deze ronde niet echt kunnen volgen. Dus door op dit moment alleen even een staaltje onvervalste scorebordjournalistiek. 
De ratingverschillen zijn ook bij het nieuwe indelingssysteem nog steeds vrij groot. Er waren overwinningen voor Bruno, Jonas en Henk. Edwin speelde remise en waren nederlagen te noteren voor Frans, Jaap en Michiel.
De partijen van Jonas en Bruno zijn hier terug te vinden.

Ronde 2

Update 13.30 Ai ai.... Bruno vergallopeert zich op zet 42. Eelke kan nu mat in 10 geven, maar zelfs zonder dat ziet 42...Df1 er wel heel sterk uit. Eelke heeft de goede voortzetting gevonden en de witte stelling speelt nu bijna als vanzelf. Bruno wordt nu inderdaad mat gezet. Zonde van een goed gespeelde partij.
Frans Vermeulen heeft inmiddels gewonnen en Jonas heeft zijn stelling niet droog kunnen houden. Michiel boekte een, ieder geval op papier, hele mooie overwinning tegen Leo Klapwijk.

Update 13.00 Bij Bruno is het na een enerverend middelspel nog steeds een spannende strijd. Op zet 35 had Bruno mogelijk , na een fout van Eelke, zelfs een winnende stelling kunnen krijgen. Helaas vond hij niet de sterkste zet, maar nog steeds staat Bruno iets beter. Zwart is echter met zijn pion op a2 niet zonder tegenkansen.

Jonas staat inmiddels duidelijk minder en heeft een lastige stelling te verdedigen. 

Inmiddels heeft Jaap gewonnen van Paul en heeft Henk Seijen ook een punt gedrukt. 

Bruno steekt het vuur aan met 21.Pxe5!? Een interessante zet die tot de nodige interessante ontwikkelingen zal leiden zo te zien. De computer geeft de voorkeur aan 21.Pa3 aan met wit voordeel. Met de zet van Bruno is de omputer na enige tijd rekenen ook best content en geeft wit nog steeds het beste van het spel

In ronde 2 zijn Jonas en Bruno te volgen op de live borden. Bruno speelt tegen Eelke de Boer (de Nederlandse jeugdkampioen tm 16 jaar en inmiddels een rating van 2318). Er staat inmiddels een messcherpe Konings-Indier op het bord, die Bruno aan het tijdsverbruik en stelling te zien goed heeft voorbereid. Na een zet of 20 is de computer content met de stelling van Bruno

Jonas speelt tegen hoofdklasser en oud jeugdkampioen van Nederland Nick Maatman (rating 2354). Er staat inmiddels een klassieke ruilvariant van het Damegambiet op het bord. De stelling lijkt na een zet of 15 nog mooi in evenwicht

Ronde 1

Jaap, Michiel en Paul hebben in ronde 1 even bye genomen en komen morgen vandaga voor het eerst in actie. Er  waren overwinningen voor Jonas en Bruno. Verlies was er voor Henk, Frans (tegen Jonas) en Edwin. Edwin mocht door het wat merkwaardige indelingssysteem wat de eerste ronde wordt gebruikt al aantreden tegen Eelke de Boer. DE kersverse Nederlands jeugdkampioen tot 16 jaar. De partij is hier te zien.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Bauke Koole
Tel: 050 - 313 44 34

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189