Tekst bij foto: De prijzen werden uitgereikt door wereldkampioen Magnus Carlsen, links op het podium. Daarna volgen de winnaars van VO 2, het Willem Lodewijk Gymnasum: Willem Mooibroek, Thijmen Bourgonjen, Eelke de Boer, Lodewijk van Vliet en Thijmen Nawijn. En dan de winnaars van VO 1, Topsport Talentschool Groningen: Jonas Hilwerda, Pieter van Foreest, Lucas van Foreest en Jorden van Foreest.

 

De finale van het NK schaken voor schoolteams Voortgezet Onderwijs vond plaats in Wijk aan Zee op de openingsdag (vrijdag 13 januari) van het Tata Steel toernooi. En niet zonder succes voor de Groningse scholen Topsport Talentschool Groningen en Willem Lodewijk Gymnasium, want deze scholen wonnen de finale voor respectievelijk Voortgezet Onderwijs alle jaren (VO 1) en Voorgezet Onderwijs leerjaren 1 en 2 (VO 2). Dat was niet helemaal onverwacht, met name niet in VO 1. Staunton was vertegenwoordigd in beide finales, in VO 2 door Thijmen Nawijn, en in VO 1 door Jonas Hilwerda. Er werden 5 rondes gespeeld, met 10 minuten + 10 sec. per zet per speler. De eindstand werd in eerste instantie bepaald door aantal bordpunten, terwijl matchpunten alleen van belang waren bij een gelijk aantal bordpunten. 

In VO 2 moest het team van Thijmen slechts een half punt winnen in de laatste ronde tegen Libanon Lyceum, en dat lukte ook, dankzij een winst van Thijmen Bourgonjen. Het team scoorde in totaal 15 boordpunten, Libanon Lyceum 13,5.

 

In VO 1 was het team - Jorden, Lucas en Pieter van Foreest en Jonas - al kampioen vóór de laatste ronde. Maar net als de andere wedstrijden werd ook de laatste wedstrijd gewonnen, en het aantal bordpunten werd in totaal 17, terwijl Gymnasium Apeldoorn en Wartburg College met 11,5 bordunten op de tweede en derde plaats eindigden. Er waren individuele topscorerprijzen voor Jorden (5 uit 5), Lucas en Jonas (allebei 4,5 uit 5).

Alle resultaten zijn hier.

Als winnende scholen mochten alle spelers mee naar de - zeer feestelijke - officiële opening van het Tata Steel Chess Tournament, met Magnus Carlsen, Sergey Karjakin, Anish Giri, Nick Schilder en nog veel meer beroemdheden en notabiliteiten. Een zéér geslaagde dag in Wijk aan Zee!

Op de KNSB-site is ook een verslag.  

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189