Jonas naast Tim Grutter (l) die de barrage om de tweede plek won van Rembrandt Bruil (r). (Foto: Harry Gielen).

 

Op een uitermate spannende finaledag in Assen is het Jonas gelukt om ongedeeld winnaar van de B-groep (tot en met 16 jaar) te worden en daarmee is hij Nederlands jeugdkampioen geworden.

De kampioenstitel betekent ook dat Jonas een WK-ticket krijgt, meer hierover in dit artikel over de uitzendplaatsen.

In dit interview met Harry Gielen vertelt hij over het toernooi, o.a. dat hij tijdens het toernooi werd geholpen door Frank Erwich. 

Alle partijen zijn in de dageljjkse verslagen besproken. Jonas' winstpartij in de laatste ronde is op Schaaksite.nl door Herman Grooten van commentaar voorzien.

Update: Klik op Lees meer voor Jonas' verhaal.

 

NK B 2019 verslag door Jonas

Afgelopen week heb ik meegedaan aan het NK tot 16 jaar in Assen (Van der Valk hotel). Ik zal in dit verslag mijn best doen om jullie een zo precies mogelijk beeld te geven van hoe ik het heb beleefd.

Net zoals alle eerdere NK’s wordt tijdens de opening van het toernooi de kleurloting gedaan. Voor de B groep (tot 16 jaar) werd er wit geloot voor de nummer 1 geplaatst. Ik mocht het dus met wit opnemen tegen Bram Albertus. Al snel kreeg ik het idee om met mijn pionnen de zwarte koning aan te vallen. Mijn plan was vrij eenvoudig uit te voeren en dit kostte me dus weinig tijd op de klok. Mijn tegenstander gebruikte daarentegen wel veel tijd en moest daarom een moeilijk te spelen stelling met weinig tijd zien te verdedigen. Dit lukte Bram niet, dus ging het punt naar mij.

Veel favorieten wisten niet te winnen in de eerste ronde, dus het zou best kunnen dat ik al in ronde 2 tegen een 2000+ speler moest spelen. Dat was niet het geval, SwissMaster vertelde me: “Je hebt zwart tegen Job Verheul.” Ook in deze partij kreeg ik een groot voordeel qua tijd. Job hield echter lang vol, maar net voor de 40ste zet werd de druk te hoog.

Na ronde 2 was ik de enige met 2 punten. Favorieten hadden het zwaar gedurende het toernooi. Dit keer ging ik de degens kruisen met Rembrandt Bruil. Voor mij geen leuke partij, aangezien ik vrij snel een onprettige stelling kreeg door een positionele fout. Rembrandt speelde dit keurig uit en verdiende het punt. Er zat niks anders op.

Na een flinke tegenslag werd ik ingeloot tegen Saša Albers. Om de achtervolging in te zetten zou een winst van belang zijn. In het middenspel kreeg ik een voordeel, maar deze verspeelde ik. Op een gegeven moment nam Saša de partij helemaal over. Hij vlocht een mooie combinatie in de stelling, wat voor mij volledig onverwachts gebeurde. Gelukkig zag mijn tegenstander de laatste klap zelf niet en nam daarom genoegen met remise.

Tussenstand: 2,5 uit 4 en dat bleek voldoende voor een gedeeld derde plek. De nummers 1 en 2 speelden in ronde 5 tegen elkaar. Zelf mocht ik tegen William Shakhverdian spelen. Met een combinatie won ik een kwaliteit, maar William speelde taai door. Hij maakte het me erg lastig en stond zeker niet minder. William moest met weinig tijd zijn 40ste zet uitvoeren, deze zet koste hem helaas de partij.

Door de winst op William klom ik naar de gedeeld tweede plek. Tim Grutter had het topduel van Rembrandt Bruil gewonnen, daarmee stond Tim in zijn eentje bovenaan. In ronde 6 speelde ik met zwart tegen Tristan van der Schaaf. Er ontstond een stelling met materiële onbalans: Q vs R+B. In een tactische stelling miste Tristan dat de variant die hij van plan was te spelen niet werkte.

Koploper Tim verloor zijn partij, waardoor ik aan de leiding ging met Rembrandt en Chi Yun Cchung. Laatstgenoemde werd mijn tegenstander voor de zevende en laatste ronde. Een winst zou betekenen dat ik gedeeld of ongedeeld eerste zou worden. Ik ging voor de winst en daarom sloeg ik ook op zet 15 een remiseaanbod af. Het punt pakken lukte! Als Rembrandt zijn partij zou winnen van William, moest ik een barrage met hem om de eerste plaats spelen. William wist de partij remise te houden en daardoor kwam ik alleen bovenaan te staan!

Dank aan de clubleden van Staunton die de moeite namen om mij deze week via de livepartijen thuis op de computer te volgen en met name aan hen die zelfs naar Assen kwamen om mij ter plekke een hart onder de riem te steken. Dankjewel!

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189