Op de site is nog weinig aandacht besteed aan het traditionele Schaakfestival Groningen dat de afgelopen week weer werd gehouden. Hoog tijd om dat wel te doen!
Er waren een aantal uitblinkers. Jonas Hilwerda scoorde in de A-groep een hele mooie 5 uit 9 tegen sterke tegenstand. Als klapstuk wist hij in de laatste ronde van de ervaren meester en trainer Herman Grooten te winnen!

44708259020 0851a57eed m

foto Harry Gielen


Edwin Zuiderweg haalde 7 uit 9 in de B-groep en haalde hiermee een 3e plaats achter Pieter Tromp en Gert Jan Haan (allebei van SC Assen). Na een paar tegenvallers in de KNSB competitie een hele mooie opsteker!
Gastspeler Govert Pellikaan zette in de Compact A ook een mooie prestatie neer. Mede door een mooie overwinning op Adrian Clemens in de laatste ronde.

32655620868 bfb476c1db m

foto Harry Gielen 

 Veel Staunton spelers zullen het toernooi qua prestaties echter snel willen vergeten. Jaap van der Graaf, Henk Seijen, Jeljer Dijkstra, Wiert Vos en Yeb Blom hadden het zwaar en moeten een flinke ratingveer laten. Ook gastspelers als Henk van Putten, Paul Zilverberg en Frans Vermeulen zullen niet helemaal tevreden zijn geweest met hun score. Alle uitslagen kunt u vinden op de site van het Schaakfestival.

Hieronder een aantal partijfragmenten:

Tenslotte de organisatie is er weer in geslaagd om een mooi toernooi neer te zetten. Dat is elke keer toch weer een prestatie van formaat. Hopelijk kan deze traditie nog tot in lengte van jaren worden voortgezet.
Het was weer een gezellig festival met behoorlijk wat deelnemers. Positief als fysieke en online bezoeker vond ik het feit dat er iedere dag (ook voor de Kerst) commentaar was en dat de organisatie ook durft te experimenteren met nieuwe manieren van verslaggeving (liveblog, online commentaar etc). Maar er is denk ik wel wat reden tot zorg. Ondanks de dit jaar zeer gunstige vakanties (een gemiddelde werknemer hoefde maar max. 3 vrije dagen op te nemen) is er toch een lichte daling van het aantal deelnemers te zien en dat is een trend die al een paar jaar aan de gang is.
Verder neemt het niveau in de A-groep ook af. In ieder geval minder grootmeesters, meesters en talentvolle jeugdspelers dan een aantal jaren geleden. Dat zal ongetwijfeld met afnemende sponsorgelden te maken hebben. In een tijd van grote economische meewind is dat richting de toekomst geen goed teken. Hopelijk slaagt de organisatie er in nieuwe geldschieters aan zich te binden.

Het iets minder sterkere deelnemersveld zorgde er, naast hun uitstekende spel, wel mede voor dat een aantal jonge Nederlandse spelers konden excelleren. De 16 jarige Liam Vrolijk werd gedeeld toernooiwinnaar (samen met de Est Ladva), de eveneens 16 jarige Casper Schoppen een GM norm en de iets oudere Nick Maatman haalde zijn IM titel binnen.
De ervaren Ivan Sokolov was de kersverse Groningse grootmeester Lucas van Foreest nog net de baas in de University Challenge, waarbij aangetekend moet worden dat Lucas wel een paar mooie kansen op een beter resultaat heeft laten liggen.

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189