Van Roelof Kroon hebben we dit mooie verslag van de derde speeldag van de KNSB Jeugdclubcompetitie ontvangen (JSN = Jeugdschaak Noord).

Op 10 november is de derde speeldag van de Jeugdclubcompetitie gespeeld. Beide teams doen het goed, de resultaten van deze dag wisselden.

JSN A2 stond in de promotieklasse op de gedeeld eerste plaats. De derde speeldag was in Amsterdam. Zaterdag ging de eerste wedstrijd tegen VAS verloren en eindigde de tweede wedstrijd in een gelijk spel. Hierdoor staat het team gedeeld 4de. Opmerkelijk is dat het team als enige de hele top 4 als tegenstander heeft gehad terwijl de andere teams elkaar op de laatste speeldag nog ontmoeten. Top 3 lijkt derhalve haalbaar.

Klik op Lees meer om over JSN1 te lezen.

JSN A1 heb ik beter kunnen volgen omdat ik er zelf aanwezig was. Jonas kon niet aanwezig zijn deze dag. Erg jammer, want hij is de sterkste speler van het team. Jan zat op bord 1, Daan op 2, Femke op 3 en Gerbrich op 4. De eerste wedstrijd was tegen het talententeam van de SBO. Hierin de familie Waardenburg. Door de jaren heen zijn zij al goed voor 3 NK-titels. Zeker voor Gerbrich en Femke geen eenvoudige middag.

Als eerste was Daan klaar. Hij had tijdens de KNSB-zaterdag gezien dat Lisanne een zij variant van het Frans speelt en besloot hier zich op voor te bereiden. Door de voorbereiding begreep Daan beter waar hij tegenspel voor de geofferde pion kon vinden en won hij in de aanval. Femke begon goed. Ze zette alle stukken stevig neer en er leken zich geen problemen voor te doen. Na de zet La1 bleek er echter een kwaliteitswinst in te zitten en hierna gaf Feline onze Femke geen kans meer.

Gerbrich speelde naast Femke één van haar beste partijen ooit. Marlinde heeft sinds de Nosbo PJK in 2015 al haar partijen van Gerbrich gewonnen. Vandaag bleek Gerbrich na de opening de betere. Ze kreeg steeds meer voordeel en toen Marlinde een kwaliteitswinst over het hoofd zag won Gerbrich have en goed.

Jan was ondertussen bezig met een enorme aanval. Tegenstander Lars van Schooten pakte een pion mee op de damevleugel, terwijl Jan juist de koningstelling aan de andere kant opblies. Misschien kan Jan nog wat varianten laten zien.

Eindresultaat werd dus een 3-1 overwinning. Hierdoor geen vrije ronde maar een volgende ronde tegen SV Landau. De schakers waren nog niet scherp toen de wedstrijd begon en Gerbrich verloor al in de opening twee pionnen. Tegenstandster Laura Tiggelman speelde heel goed en leek ook door te drukken. Toen echter dameruil uit de weg werd gegaan bleef Gerbrich in de strijd en daarna volgden twee slechte zetten waardoor Gerbrich opeens een toren voor stond. Met dit geluk mocht Gerbrich de winst in ontvangst nemen.

Femke had ondertussen de pech in de openingsvoorbereiding van Lydia te zitten. Ze vond een aantal enige zetten en beef knap overeind. Helaas wist Lydia een pion mee te snoepen. Dit bleek best wel veel in het eindspel. Femke kwam het niet meer te boven. Maar nog voordat Femke haar taaie strijd opgaf, dacht de tegenstander van Jan dat hij moest winnen. Dat is de verdienste van Femke die bleef vechten. In elk geval ging de tegenstander van Jan remise uit de weg en besloot een kwaliteit te geven. Ja en dan is Jan erbij. Er werd geen tweede kans geboden. Op gedecideerde manier werd het punt binnen gehaald. Toen kon Femke met een gerust hart opgeven.

Daan speelde zijn eigen partij. Ik heb niet alles meegekregen: pion voor, pion achter, enz. Toen ik kwam kijken schoof Daan een toreneinspel met een pion meer grootmeesterlijk naar de winst. Wat een groei heeft Daan toch doorgemaakt. Eindspelen beheerst hij erg goed en er zijn bepaalde openingen die je beter ook niet tegen hem kunt spelen.

Opnieuw 3-1 en team 1 is naar de 4de plaats opgeschoven. Als de volgende keer tegen Sliedrecht wordt gewonnen is zelfs top 3 mogelijk.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189