Woensdag 18 juli: na een zenuwslopende laatste speelronde, tegen Ierland, en nadat de rook was opgetrokken, wonnen de Nederlandse teams in de Gilbert, Robinson en Stoke! In de Glorney Cup kwam het Nederlandse team, ondanks een goede uitgangspositie van gisteren, een half punt tekort om ook hier nummer een te worden. (Concurrent Frankrijk won). Jonas won zijn partij en scoorde op bord 1 in de Glorney in totaal 3,5 punten in de 5 partijen, de eerste drie partijen eindigden in remise, terwijl de twee laatste partijen werden gewonnen. Goed voor een score van +0,46.

Alles met alles een fantastische prestatie van Nederland dat voor het eerst sinds vele jaren meedeed aan dit prachtige toernooi. Er is meer over de Glorney-Gilbert International op de site van Pathena te lezen. Alle resultaten op Chess-Results.

 

Dinsdag 17 juli: In Schotland in het Glorney Gilbert International gaat het uitstekend voor de Nederlandse teams. De teams in de cups Glorney, Gilbert en Stokes staan allemaal nummer 1 vóór de laatste ronde morgen (woensdag 18 juli). In de Robinson cup staat het Nederlandse team nummer 2. Klik op Chess-Results hieronder voor alle uitslagen en standen in alle vier de cups (groepen).

Alle aandacht gaat uit naar de 4 Nederlandse dreamteams, maar zonder de - uitstekende - organisatie vanuit Stichting Pathena, was er geen Nederlandse deelname geweest. Vandaar deze foto's:

 

Links: Chef de Mission, Ricardo Catalan wordt dinsdag avond in het zonnetje gezet door Marcel Klein van Pathena.

Rechts: het vijfde dreamteam: Marcel Klein, Mark Haast, Rick Lahaye, Ricardo Catalan, Anne Haast.

Daarnaast hebben ook de meereizende ouders meegeholpen met met name boodschappen doen, koken en foto's maken. Wat dat laatste betreft, zie fotoalbum van de meegereisde toernooifotograaf en dit album met andere foto's (deze links staan uiteraard ook op de Pathena-site).

En op de shirts van spelers en begeleiders twee sponsoren: Houthoff en Drukzo.

 

Live-games op Chess24.com.

Live-games via Chess Scotland

Live-uitslagen worden bijgehouden op de Pathena-site.

Alle uitslagen, van alle landen, op Chess-Results.

Ierland gaf live-commentaar bij de partijen.

 

Woensdag 18 juli:

VIJFDE (en laatste) ronde: Nederland-Ierland, totale score: 12-8..

 

Dinsdag 17 juli:

VIERDE RONDE: Wales-Nederland, totale score: 3-17.

Alle vier teams (Glorney, Gilbert, Stokes en Robinson) wonnen comfortabele overwinningen tegen wales.

 

DERDE RONDE: Nederland-Frankrijk, totale score: 13-7.

Het Glorney-team (met Jonas, die remise speelde), deed goede zaken door 2,5-2,5 tegen het sterke Franse team te spelen. De Nederlandse teams in Gilbert, Robinson en Stokes wonnen allemaal.

 

Maandag 16 juli: 

TWEEDE RONDE: Engeland-Nederland, totale score: 7-13.

Nederland wint in de groepen Glorney (met Jonas wiens extra pion niet voldoende voor de winst was) en Stokes, terwijl de groepen Gilbert en Robinson gelijk speelden.

EERSTE RONDE: Nederland-Schotland, totale score: 16,5-3,5.

Nederland wint eerste ronde tegen Schotland in alle vier de cups! Zie uitslagen op Pathena-site.

Jonas speelde remise tegen de kersverse Schotse kampioen, Murad Abdulla

16 juli:

Vlak voor begin eerste ronde tegen Schotland.

 

Groepsfoto voor de eerste ronde.

 

15 juli: Er worden 5 ronden gespeeld. Bedenktijd: 90 minuten met 30 seconden per zet.  De indeling is zojuist bekendgemaakt. Eerstgenoemde team heeft wit op bord 1, en dat geldt vor alle vier groepen: Glorney Cup (onder 18), Gilbert Cup (meisjes onder 18), Robinson Cup (onder 14), Stokes Cup (onder 12).

Ronde 1: Netherlands-Scotland, maandag 16/7 om 11.00 uur.

Ronde 2: England-Netherlands, maandag 16/7 om 16.00 uur.

Ronde 3: Netherlands-France, dinsdag 17/7 om 10.30 uur.

Ronde 4: Wales-Netherlands, dinsdag 17/7 om 15.30 (of wellicht 16.00) uur.

Ronde 5: Netherlands-Ireland, woensdag 18/7 om 10.30 uur.

De Nederlandse spelers in hun respectieve gropen:

Glorney Cup

Gilbert Cup

Robinson Cup

Stokes Cup

Jonas Hilwerda

Luuk Baselmans

Derk Kouwenhoven

Robin Reichardt

Jorik Klein

Robin Duson

Eline Roebers

Anna Martinez

Onno Elgersma

Koi Pham

Daniel Kutchoukov

Arthur Maters

Kasper Bleeker

Timo Yeh

Loek van der Hagen

Romayn Brandsma

Ciro Catalan

Roger Labruyere

Jule Cordes

Jesse van Dongen

15 juli: s'Avonds ging de Nederlandse delegatie een wandeling maken. Voor de Thomas Coats Memorial Church werd deze goepsfoto gemaakt:

Naast Jonas (vooraan rechts) is er nog een nosbo-speler in de delegatie: Loek van der Hagen, helemaal links.

 

15 juli: Vanochtend zijn de spelers van Schiphol naar Edinburgh gevlogen, waar ze met de bus verder naar Glasgow gingen. De spelers, ouders en begeleiders hebben nu hun accomodatie gevonden, en op de foto zien we de eerste briefing:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Het oorspronkelijke, introducerende, artikel begint hier:

 

Van 16 tot 18 juli vindt het Glorney Gilbert International (Glorney Cup) plaats, in Glasgow in Schotland. Voor het eerst sinds een aantal jaren doet Nederland mee. In totaal doen er 20 Nederlandse jeugdspelers mee. Naast het Schotse en Nederlandse team doen er teams mee uit Engeland, Wales, Ierland en Frankrijk. Het toernooi bestaat eigenlijk uit vier uitzonderlijke toernooien, en Jonas doet mee in de Glorney Cup (spelers tot 18 jaar). Het initiatief voor de Nederlandse deelname is genomen door de stichting Pathena, op de site Schaken.nl staat hun persbericht met meer gedetailleerde informatie. Chef de Mission is Ricardo Catalan, die ondersteund wordt door Marcel Klein van Pathena. Een aantal coaches reist mee om het team schaaktechnisch te begeleiden: Rick Lahaye, Anne Haast en Mark Haast. Marcel Klein zal verslag doen via verschillende sociale platform, terwijl ik op deze site zal proberen in ieder geval de uitslagen te publiceren. 

Website van Pathena.

Website van Glorney Cup.

Onder het Lees meer-knopje staan links naar verschillende artikels die nu al zijn gepubliceerd over het toernooi, hieronder wat geschiedenis van de Nederlandse deelname aan het toernooi.

The Original Glorney Cup Trophy

 

 

Het toernooi heeft al wat publiciteit gekregen. Het trekt kennelijk de aandacht dat Nederland terug van weggeweest is. Zie b.v. dit bericht + commentaren op Schaaksite op 9 juli. En op 12 juli haalt Henk Vedder herinneringen van zijn deelname aan een aantal edities van het toernooi op in het artikel "Glorney Cup!". Op 2 juni publiceerde Pathena hun eerste persbericht op hun site.

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Bauke Koole
Tel: 050 - 313 44 34

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189