Martijn Nawijn heeft het volgende verslag + foto's gestuurd:

Groots Schaakfeest bij Hotel Van Der Werff. NOSBO Grand Prix op Schiermonnikoog.

 

Op het podium: Gerbrich Kroon, Thijmen Nawijn en Wessel Adema

De grand-prix cyclus van de NOSBO leek de laatste jaren wel wat aan slijtage onderhevig, met teruglopende aantallen deelnemers. Dit jaar wordt geprobeerd het tij te keren door de oudere jeugd te bedienen met vierkampen met langere speelduur (en bijbehorende geldprijs) in plaats van de 20 minuten potjes voor een volgende beker. Voor de jongere schakers de vertrouwde grand prix potjes van 15 minuten aangevuld met leuke extra activiteiten als simultaans, puzzels en verlotingen. Een prima initiatief, en vooralsnog werpt het zijn vruchten af!

 

Dat het initiatief hierbij niet louter bij het NOSBO bestuur hoeft te liggen hebben we dit weekend mogen meemaken. De familie Dijkstra, met als jeugdschakers Sjouke, Melle en nu Roosmarijn zeker geen onbekenden in het NOSBO gebied, leek het als groot liefhebbers van Schiermonnikoog ook eens leuk een Grand Prix op Schier te organiseren. Vooral ter plaatse moesten er nog wel wat harten gewonnen worden, geloof ik, maar met geode steun vanuit de NOSBO werd er een toernooi georganiseerd bij Hotel van der Werff in het tweede weekend van de herfstvakantie.

Uitstekende ambiance van Hotel van der Werff.
(De vader van de toernooiwinnaar zit rechts boven op de foto). 

Veel schakende families lieten zich deze kans niet ontnemen, en met meer dan 50 deelnemers was het zonder meer een geslaagd toernooi. Gratis T-shirts voor alle deelnemers, gratis lemonade voor iedereen die daar zin in had, bitterballen die rondgingen (minstens 2-3 per kind) en de uitstekende ambiance van Hotel van der Werff zorgden voor een zeer geslaagde schaakmiddag op Schier. Busvervoer van en naar de boot was geregeld, maar minstens de helft van de families zat al op de vrijdagboot, op weg naar huisjes of kampeerboederijen voor een heel weekend (schaak)vakantie. Ik raad iedereen aan alvast te reserveren voor volgend jaar – dit toernooi verdient het een traditie te worden die je niet wil missen!

Mooiste schaakbeker ooit! 

In de goed bezette A groep speelde Thijmen een paar leuke partijen schaak. Tegen Gerbrich had Thijmen het nog best wel lastig, en de partij had ook de andere kant op kunnen vallen. Maar aan het einde van de dag had Thijmen een score van 5 uit 5, en mocht hij zich de eerste toernooiwinnaar noemen van het Lytje Willem Schaaktoernooi. Om plaatsen 2 en 3 moest nog en barrage gespeeld worden waar Gerbrich de 2e en Wessel de 3e plek mee bemachtigde. De winst van Thijmen werd beloond met de mooiste schaakbeker ooit (de vuurtoren) en een wisselbeker met enorme oren, waar Thijmen vol trots mee op de boot zat zondag terug naar vaste wal. 

 Het was nog even puzzelen hoe deze enorme beker mee moest naar het huisje aan de badweg.

Een prachtig initiatief van een enthousiaste schaakfamilie die een prachtig nieuw toernooi in de NOSBO cyclus heeft opgeleverd (ligt Schier eigenlijk wel in NOSBO gebied?). Alle hulde voor de initatiefnemers en alle sponsors, dit was een prachtige schaakfeest waar iedereen met veel plezier op terugkijkt! Thijmen wil in ieder geval erg graag volgend jaar de wisselbeker terugbrengen om deze te gaan verdedigen in hopelijk een volgende editie van het Lytje Willem schaaktoernooi.

Artikel in het Dagblad van het Noorden: https://www.dvhn.nl/groningen/Schaken-op-Schier-tussen-de-kroonluchters-21725181.html 

 

 

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189