NJC-kampioenen 2015-2016: Luca, Jan, Thijmen en Jonas.

Het Staunton jeugdteam slaagde er gisteravond vrijdag  22 april voor de derde keer op rij in de Noordelijke Jeugdcompetite te winnen. Het Staunton-team, bestaande uit Jonas, Thijmen, Luca en Jan had zich voor de finale kwalificeerd tegen Assen. Er werd gespeeld met 45 minuten per speler + 15 seconden extra tijd per zet. Assen met Tycho Bruggink, Jesper Post, Abedin Heij en Brian Elsinga was debutant in de NJC, en op papier (rating) zou het een gelijke strijd worden. Het leek echter alsof de Stauntonspelers erop waren gebrand om de titel te prolongeren, want er werd vanaf de opening met veel concentratie gespeeld.

Assen-Staunton in het Postillion Hotel.

En snel zagen we welke kant de wedstrijd op zou kunnen gaan: Thijmen met zwart won een paard voor een pion. Zijn tegenstander, Jesper Post, wilde zijn paard van c3 via b5 naar d6 spelen, maar zag een Dame-schaak op a5 over het hoofd. Luca en Jonas hadden op dit moment goede (maar niet gewonnen) stellingen. Jan was goed uit de opening gekomen tegen Brian Elsinga, maar in het middenspel was zijn stelling twijfelachtig (om niet verloren te zeggen) geworden. Maar Jan zou Jan niet zijn als hij niet naar tactische oplossingen zoekt, en inderdaad lukte het hem zijn tegenstander te truccen door een Toren te winnen met een (pion-)aftrekschaak, en vlak daarna had hij gewonnen. Jonas probeerde zijn iets betere stelling uit te bouwen, maar het lukte niet om de stelling verder te duwen dan remise en omdat Tycho remise aanbood in een wedstrijdstand die zo goed als 2-0 voor Staunton was, nam Jonas het aan. Zoals verwacht won Thijmen zijn partij (de witte koning werd mooi matgezet op h1 door een zwarte Loper op d5). 2,5-0,5 voor Staunton, dat hierdoor voor het derde jaar op rij NOSBO Jeugdclubkampioen was geworden. Luca had mogelijk winstkansen in het eindspel tegen Abedin Heij, maar dat maakte nu niet meer zo veel uit: remise, en in totaal 3-1 voor Staunton.

 

 

De finale werd ingeleid doordat Marjet Veldhuijzen van Zanten, NOSBO-jeugdcoördinator, de eerste zet in de partij tussen Jonas en Tycho uitvoerde (foto).

In deze editie van de NJC won het Staunton-team alle wedstrijdstijden in de inleidende poule, de halve finale tegen Haren, en dus ook de finale tegen Assen. Natuurlijk was iedereen in goed humeur na de overwinning die met milkshakes bij de McDonald's werd gevierd, en na de sfeer te beoordelen zijn de spelers klaar om ervoor te zorgen dat het jeugdkampioenschap ook volgend jaar bij Staunton zit.

Er werd opnieuw gespeeld in het Postillion hotel in Haren, waarvoor veel dank aan Haren en ook aan de (hoofd)organisatoren, met name Kees Romijn, Roelof Kroon en Ronald van Nimwegen.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189