Gisteravond stonden de kruisfinales in de Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC) op het programma in het Postillion Hotel in Haren. Staunton nam het in de halve finale op tegen Philidor uit Leeuwarden. Staunton trad op in zijn vaste opstelling: Jonas, Thijmen, Luca en Jan, met als teamleider Mark Petrelli. Hun tegenstanders waren Abe Algra, Sake Algra, Job Lindeboom en Jan Hoekstra, onder leiding van Migchiel de Jong.  

 

 Links: Philidor, rechts: Staunton. 

Op papier was Staunton favoriet, en na de openingsfase tekende zich op de borden iets af, wat kon aangeven in welke richting de wedstrijd zou gaan. Er werd gespeeld met 45 minuten per persoon plus 15 seconden per zet. Jonas kreeg een ruimtevoordeel, Thijmen had daarentegen iets minder ruimte waar hij kon manoeuvreren. Luca stond gelijk, en op bord vier speelde Jan zoals we eerder hebben gezien met vuur. Jonas (met wit) buitte zijn ruimtevoordeel uit, zwart kwam niet tot rokeren en in zet 24 kon zwart niet langer voorkomen dat hij mat werd gezet. Inmiddels had Thijmen zich losgeworsteld en zelfs een pion gewonnen (maar, geloof ik, ten koste van het initiatief). Luca had langzaam maar zeker de betere stelling gekregen. En Jan viste in troebel water en kreeg beet: 2-0 voor Staunton.

 

Nu nog een remise en de overwinning was binnen, en die kwam vrij snel, omdat Thijmen met remise overeenkwam met zijn tegenstander. Luca stond echter zo goed dat hij wilde winnen en dat deed hij ook. En zodoende is het Staunton-jeugdteam nu klaar voor de finale op vrijdag 22 april, ook in Haren. En de tegenstander wordt Assen, want het team uit Assen won de andere halve finale van Paardensprong. Dat werd overigens een spannende wedstrijd die eerst in 2-2 eindigde, maar toen er werd gevluggerd, toonden de Assenaren zich sterker en wonnen ze met 3-1.

Jan licht zijn partij toe aan coach Mark.

In de finale dus: Staunton-Assen, terwijl Paardensprong en Philidor om de bronsmedailles spelen. Alle uitslagen en alle paringen voor de finaleronde zijn hier te vinden. Dank aan Kees Romijn uit Haren voor het organiseren van alle wedstrijden deze avond, die door Roelof Kroon werden geleid.

 

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189