Op het eerste bord: Ernst.                                                                  Op het eerste bord: Arjan.
Links van Ernst: Anouk speelt tegen Dani.

Het NOSBO Stappenkampioenschap leidt traditiegetrouw het schaakseizoen in. De deelnemers spelen dan tegen spelers die in bezit zijn van dezelfde stappendiploma’s. Staunton had een flinke delegatie spelers mee, namelijk 7, waarvan bijna de helft in de prijzen vielen. In de bovenste groep speelden de stap 3, 4 en 5 spelers in één groep (maar met aparte rijzen voor groep 3 en 4/5). In deze groep speelden Arjan, Gianluca en Tommaso (nog geen lid maar hij heet in de laatste tijd bij Staunton getraind). Arjan was toernooifavoriet en was ook van plan om zijn kampioenschap van vorig jaar te verdedigen. Dat ging ook zoals gepland met drie vrij soepele winsten in de eerste drie ronden. Maar in ronde 4 werd het remise (nadat hij een stuk vóór had gestaan) en in ronde 5 ging een stelling die weliswaar niet makkelijk om te winnen was, zelfs verloren. In een eindspel met Toren en pion tegen Paar en twee pionnen was de concurrent, Sono Folkers, uiteraard blij met remise, en bood het ook aan. Arjan wilde graag proberen te winnen, maar ja, dan kwam dat vervelende paardvork. Arjan won weliswaar de twee laatste partijen, maar Sono gaf zijn voorsprong niet meer weg, en werd daarmee kampioen in stap 4/5. Arjan nummer 2, ook prima, maar Arjan zal waarschijnlijk niet helemaal tevreden zijn. Tommaso begon weliswaar met twee nullen, maar met drie daaropvolgende overwinningen op rij was hij terug in de race en werd uiteindelijk nummer 3. Ook prima prestatie. In deze top-groep speelden tevens Gianluca en Matteo, maar beide hadden ze hun dag niet (beide 2,5 punten) en scoorden daarom ook onder hun verwachtte score.

Klik op Lees meer voor de rest van het verslag plus foto's.

In de stap 2 groep zagen we Dani, Anouk en Ernst. Net zoals in de stap 3,4,5-groep kwam het ook in  deze groep voor, dat clubspelers soms tegen elkaar moesten. Dat gebeurde b.v. in de eerste ronde toen Dani en Ernst tegen elkaar speelden. Dat werd remise. Maar daarna waren ze allebei in vorm gespeeld, tenminste, zo leek het. Dani ging namelijk door met twee winsten, maar moest dan helaas drie nederlagen incasseren. De laatste partij werd echter gewonnen. Ernst was blijkbaar nog beter in vorm gespeeld, want hij won niet alleen de twee volgende partijen, maar ook de laatste vier. Dus Ernst stap 2 kampioen met 6,5 uit 7! Vorig jaar viel hij net buiten de prijzen, zoals hij me vertelde, dus hij was bijzonder blij dat hij deze keer de volle buit wist te pakken. Dat gebeurde in een, op basis wat ik zag, solide, rustige stijl, waarin hij toesloeg, wanneer de kans zich aanbood. Dat had hij ook nodig, want in de laatste ronde bood Anouk de nodige tegenstand, en Ernst moest even goed opletten dat Anouk geen tegenkansen zou krijgen. En dan Anouk: zij zette een verdienstelijke prestatie neer met een 50% score. Haar speelstijl deed me soms denken aan AlphaZero, wanneer ze de h-pion naar h4 (of h5) speelde! En als de Dame daarna naar f3 (of f6) ging, leverde dat soms vrij spectaculaire partijen op, en een plusscore van bijna 2.

      
                      Stap 2 kampioen Ernst                                    Stap 4/5: Tommaso, Sono, Arjan                                      

Het toernooi was goed georganiseerd door Hiddo Zuiderweg en zijn team van wedstrijdleiders: Boudewijn Hoogeboom, Mark Petrelli en Win Krijnen. Een geslaagd toernooi die op een prima locatie plaatsvond: buurthuis de Semmelstee. En omdat de partijen waren ook goed te volgen waren, zag ik als trainer ik dingen waar we verder mee kunnen werken op de clubavonden.

Op de nosbo-site een verslag van Hiddo.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189