Het volgende verslag is geschreven door teamleider Jaap met aanvullingen van diverse spelers:

Om 12.15 kom ik aan bij het DSC, met het mooie nieuwe materiaal. Vincent is er al, zodat we ons gedeelte van de zaal rustig kunnen klaarzetten. De eerste auto van onze tegenstanders is er ook al snel, en wat blijkt zij dachten dat er gespeeld wordt aan de Groenesteinlaan. In deze tijd met mobiele telefoons en zo natuurlijk geen probleem, behalve.... als je die thuis laat liggen, en dan dus de vrouw van de bestuurder aan de lijn krijgt. Maar goed de spelers aan bord 4 en 6 arriveren uiteindelijk gelukkig ook en nog binnen de toegestane tijd. 

Het verloop van de wedstrijd (klik op "Lees meer"):

 

Na 29 zetten kom ik met mijn tegenstander remise overeen op bord 7. Een Franse ruilvariant waarbij de muziek dan al een zet of 10 geheel uit de stelling is verdwenen, de computer geeft alleen maar 0.00.

Ik ga kijken bij de andere borden en schrik van de ravage op bord 1. Dick ziet hoe zijn tegenstander met wit de pionnen oprukt op koningsvleugel en Dick moet daardoor lang rokeren, en uitkijken voor een matvariant door twee lopers. Toen f6-f6 komt, is het gebeurd, en het punt wordt bijgeschreven voor de ploeg uit Leeuwarden. De rest van de borden is nog niet duidelijk.

Bram met wit op bord 2 wint ergens een kwaliteit tegen loper. Zwart krijgt als compensatie echter ook een sterk pionnenpaar in het centrum dat langzaam oprukt. Bram stelt remise voor toen zwart nog een paar minuten op de klok heeft, misschien staat zwart op dat moment beter. Her eindigt in herhaling van zetten met verre pionnen, 2 torens en een loper tegen 2 lopers en een toren.

Anders met wit op bord 4 wint een pion. Dat gebeurt in een openingsvariant waar zwart normaal gesproken die pion terugkrijgt. Dat gebeurt echter niet, en Anders kan langzaam maar zeker de extra pion converteren tot winst.


De sleutelpartij van de dag is volgens mij die van Lucien op 3 die de overwinning op fantastische wijze naar zich weet toe te trekken, we staan nu voor! De partij, door Lucien zelf voorzien van commentaar, is hier na te spelen: http://chess.tuxtown.net/game-replayer.php?id=5bf99356b8d15c6cbd01c09ef9dc067fd487314fca799225d535b

Wiert op 8 staat goed denk ik, met een beter paard tegen een slechte loper. Hij laat het publiek sidderen door bijna zijn dame weg te geven, maar gelukkig heeft hij haar nog vast, ziet het en zet haar op een ander veld... Gevolg is wel dat het goede paard wordt geruild tegen de slechte loper en de dames wederzijds de koning gaan bedreigen. Remise.

Vincent op 6 speelt met wint exemplarisch tegen de zwarte Siciliaanse opening: veld d5 onder controle, torens in de d-lijn, zwarte pion d6 wordt belegerd, maar het blijkt moeilijk om verdere progressie te maken. Vincent krijgt dan een remise aanbod, stalorders: aannemen! Misschien dat er nog wat kansjes voor hem zijn, maar hoewel zijn tegenstander dus laat aan het bord verscheen, heeft die nog ruim één uur en een kwartier tegen 10 minuten van Vincent. En dan kan een ongelukje in een klein hoekje zitten...

De enige partij die nu nog bezig is, is die op bord 5 van Jeroen. De gehele dag heb ik dat heel lastig in te schatten gevonden, en volgens mij was dit weer één of ander gambietje van Jeroen, want hij stond steeds een pion achter. Maar op het moment dat de stalorders voor de remise aan Vincent werden gegeven was dat omgedraaid: hij staat een gezonde, oprukkende pion voor, die partij kan niet meer verloren worden. dat gebeurt uiteindelijk ook niet, de remise is een feit (waar misschien met stug doorspelen nog wat meer in had gezeten) en dus de teamoverwinning binnen!

Al met al voor ons een zeer geslaagde middag met een cruciale overwinning op bord drie die daarna door een aantal plusremises veilig over de streek is getrokken tot een totaaloverwinning.

Bravo Team! En we zijn nu zowaar ongedeeld 4e met 4 matchpunten. Volgende keer hebben we GC3, die samen met LOS (waar we al tegen gespeeld hebben) erg sterk zijn voor deze klasse. Niets te verliezen, maar misschien dat we wel, net als Timman achter de 2 K's jaren geleden, de "best of the rest" kunnen worden!

Update: hier de wedstrijd gezien vanuit het Philidor-kamp: https://philidor1847.nl/?p=2019

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189