We kunnen het nog! Dat was het gevoel na de verdiende overwinning tegen WSG 1 in Winterswijk. Een zege die telt, want WSG heeft net een jaar tweede klasse achter de rug, en is een van de sterkere teams in deze klasse.
De uitslag was 3,5-4,5 en dat had nog wel ruimer uit kunnen vallen. Bij een 1,5-3,5 waren er nog drie partijen aan de gang met flink wat muziek in die van John en Yeb. Daarover later.
Bruno bracht de eerste score op het bord. Hij was blij met een solide remise met zwart tegen de tegenstander van wie hij twee jaar geleden verloor in de kampioenswedstrijd van toen. Martin aan bord 2 trof de invaller van WSG en won overtuigend. Edwin leek de hele middag binnen de remisemarge te blijven in een steeds uitgedunder stelling, maar hij dacht er misschien te licht over, en moest een nul incasseren. De beide Mulders brachten Staunton in winstpositie. Catharinus moest een wat lastige Rubinstein met zwart keepen, maar schaakte zich overtuigend naar zijn eerste punt voor Staunton. Piets opponent offerde een paard voor koningsaanval, en kon niet bewijzen dat het correct was. Dat was het ook niet, al is dat achter het bord altijd lastiger dan achteraf.
Yeb was door de teamleider aan bord 1 geposteerd. Bekend terrein, want daar zat hij zo vaak, maar de afgelopen twee jaar worstelt de oud-clubkampioen met zijn vorm. Hij speelde tegen de kopman van WSG Arjen van Lith (2180) en dat werd een fraai schouwspel. In het middenspel werd het ineens tactisch. Van Lith stond weliswaar beter, dacht zijn koning snel in veiligheid te spelen, maar Yeb reageerde met een torenoffer. Halsbrekende zettenreeks in wederzijdse tijdnood. Yeb dacht mat-in-2 te zien, en dat was het niet. Nu kreeg hij een dame tegen 2 torens en 1 stuk, dat lijkt te weinig, maar niet als die stukken niet mee doen in de verdediging. Yeb miste winst, en helaas ook kansen op zetherhaling, en uiteindelijk gaf toch de materiaalverhouding de doorslag.
Nog zo'n partij: John offerde zijn dame voor drie lichte stukken, en dacht daarmee voordeel te halen. Dat bleek allemaal lastiger in de praktijk, maar ook zijn tegenstander had geen aanknopingspunten. Het werd remise, en achteraf liet Stockfish alle winsten voor John zien.
Toen was het 4-3 en Erwin remise aanbieden in zijn loper tegen paard-eindspel.
Interessante stand na drie ronden: Max Euwe 2 koploper met 6 punten. Vier ploegen met 4 en drie ploegen met 3 punten (waaronder wij). En twee puntloos. Een daarvan komt  zaterdag 14 december op bezoek:  WSG 2.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189