Thomas

 

Op maandag 4 februari ontvingen wij het trieste en onvoorstelbare bericht dat onze voormalige jeugdspeler Thomas de Jong op zaterdag 2 februari 2019 is overleden.

Thomas de Jong is lid geworden in 2005. Daarvoor deed hij al aan schoolschaken op de Haydnschool. Thomas ontpopte zich als een uitstekende schaker die snel vorderingen maakte en in 2007 zijn eerste jeugdkampioenschap van Staunton won. Een positie die hij de daarop volgende jaren vrijwel niet meer uit handen gaf. Vooral toen hij nog wat jonger was deed hij geregeld mee aan Grand-Prix jeugdtoernooien op zaterdag. Thomas koppelde zijn schaakvermogen ook aan geweldige vechtlust waarmee hij zijn tegenstanders soms tot wanhoop dreef. Thomas kwam altijd terug uit schier onmogelijk posities.

Na de lagere school ging Thomas naar het TTO; tweetalig VWO op het Maartens College in Haren. In de jaren op de middelbare school vormde zich op de schaaklessen op dinsdagavond rondom Thomas een groep schakers die het samen erg goed met elkaar konden vinden. Schaakopeningen, eindspeltechniek; er werd veel ter discussie gesteld en natuurlijk de jeugdleider zelf ook. En het ging er wel ook wel eens ruig aan toe, soms vlogen de stukken door het lokaal. Maar de sportiviteit en saamhorigheid ging nooit verloren.

Naarmate Thomas ouder werd ging hij steeds meer voor het jeugdschaak doen. Zo was hij een aantal maal mede-organisator van de Poiesz sponsoractie, gaf hij schaakles op de GSV-school en zat hij kortstondig in de redactie van jeugdclublad pionnenieuws. In die tijd deed hij ook mee aan NOSBO-competitie, in een jeugdteam of in samengesteld team van jeugd en senioren. Thomas speelde zo nu en dan ook een wedstrijd mee in de interne seniorencompetitie van Staunton.

In 2012 ging Thomas scheikunde studeren in Utrecht. Met een gezellige barbeque aan het eind van dat seizoen nam Thomas afscheid van Staunton. Uiteraard hoopten we dat hij zich zo aansluiten bij een schaakclub in Utrecht. Thomas stortte zich in het studentleven en dat was maar moeilijk te combineren met schaken.

Het ging de afgelopen tijd niet zo goed met Thomas, zijn overlijden kwam als een grote schok en is maar moeilijk te begrijpen. Met een minuut stilte hebben we Thomas op de clubavond herdacht.

Lokatie

De Helpen
Gebouw van de BSV Helpman-Oost

Groenesteinlaan 16
9722BX Groningen

Tel: 050 - 529 01 89

Contact

Secretariaat:
Edwin Zuiderweg
Tel: 0637383169
E-mail: info@sgstaunton.nl

 

Jeugdschaak:
Anders Bay
Tel: 06-12915403

Speelavonden

De jeugd
Maandagavond van 18.30 - 20.00 uur

Senioren
Maandagavond
Aanmelden tussen 19.30 en 19.45 uur
Kan ook via 050-5290189